Cercul literar: de la Sibiu la MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Fundaţia Culturală Secolul 21 prezintă video-expoziţia „Cercul literar: de la Sibiu la MNLR”, un proiect care completează seria dezbaterilor organizate de cele două instituţii, în perioada 29 iunie – 1 iulie 2020, parte a unui proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2020

Video-expoziția valorifică documente din arhiva MNLR și din fondul Fundației Culturale Secolul 21. Pe lângă trecerea în revistă a reprezentanților grupării cerchiste, materialul prezintă și patru medalioane dedicate centenarelor cerchiste, respectiv, prozatorului I. D. Sîrbu – marea revelație a anilor ’90, lui Radu Stanca, liderul teoretic al grupării, eseist, dramaturg și teoretician al teatrului, lui I. Negoițescu, un critic literar extrem de original și inovator, și lui Ștefan Aug. Doinaș, poet, eseist, teoretician și critic de poezie.

Importanța Cercului Literar de la Sibiu (CLS), creat în perioada ultimului război mondial (1943), rămâne și astăzi centrală pentru cultura română. Benefica sinteză pe care au propus-o și au realizat-o cerchiștii, între junimismul maiorescian şi direcția creatoare inspirată de Sburătorul lovinescian, se dovedește fără precedent în istoria literaturii române. Ea a dat o grupare literară importantă și a contribuit la formarea unor scriitori de anvergură.

Video-expoziția poate fi accesată pe site-ul MNLR – https://mnlr.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/, dar și pe platforma recent lansată de către MNLR – https://culturaindirect.ro/video-expozitia-cercul-literar-de-la-sibiu-la-mnlr/

Coordonator proiect: Alina Ledeanu

Coordonator expoziție: Ioan Cristescu, director general MNLR

Grafică, editare imagini și montaj: Petru Șoșa

Muzică: Wolf von Aichelburg, Sonata pentru vioară și pian. Interpreți: Marius Ungureanu (violă), Verona Maier (pian)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.