César onorific pentru Sean Penn
https://www.ziarulmetropolis.ro/cesar-onorific-pentru-sean-penn/

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2015

Într-o declaraţie care a anunţat acordarea distincţiei, membrii César Academie, organizaţia care acordă echivalentul francez al premiilor Oscar, au lăudat munca lui Sean Penn atât din faţa, cât şi din spatele camerei de filmat, numindu-l “actor legendar”, “un regizor excepţional” şi un “simbol unic al cinematografiei americane”.

Printre vedetele de la Hollywood care au mai fost premiate în trecut cu un César onorific se numără Clint Eastwood, Meryl Streep, Dustin Hoffman şi Kate Winslet.

În 2014, premiul a fost acordat actriţei americane Scarlett Johansson.

Sean Penn, în vârstă de 54 de ani, are în spate o lungă carieră şi a câştigat premiul Oscar pentru rolul din filmul “Mystic River”, în 2003.

Penn a debutat, de asemenea, ca regizor, în 2007, cu drama “Into the Wild”, foarte apreciată de critici şi a câştigat un al doilea premiu Oscar din carieră pentru interpretarea memorabilă a politicianului Harvey Milk, care a militat pentru drepturile homosexualilor, din filmul “Milk – Preţul curajului”.

Sean Penn a mai jucat în “Pomul vieţii/ The Tree of Life”, de Terrence Malick, şi thrillerul politic “Ţintă legitimă/ Fair Game”, o adaptare de Doug Liman a memoriilor scrise de Valerie Plame.

Cel mai recent film al său este “The Gunman”, de Pierre Morel, în care joacă alături de Idris Elba şi Javier Bardem, peliculă aflată în postproducţie.

Cea de-a 40-a ediţie a galei premiilor César va avea loc pe 20 februarie, la Paris.

Foto: Sean Penn – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.