Cetățeanul, dublu câștigător al Comedy Cluj 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cetateanul-dublu-castigator-al-comedy-cluj-2015/

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj 2015 şi-a desemnat sâmbătă seara câştigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful “Florin Piersic”. Marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetăţeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câştigat trofeele “Cel mai bun film” şi “Cel mai bun scenariu”.

Un articol de Petre Ivan|26 Octombrie 2015

Decizia juriului a fost unanimă și motivată de faptul că este un film foarte ambițios, cu un scenariu foarte bine structurat, un film gândit să aibă un mesaj puternic, chiar dacă este prezentat sub forma comediei.

Pelicula spune povestea lui Jan Bratek, care în urma unui accident intră în comă și ajunge să își retrăiască cei 60 de ani de viață în contextul istoric al Poloniei de după război. Regizorul Jerzy Stuhr, care interpretează de altfel și rolul principal din film, a primit premiile din partea criticilor de film Neil Young și James B. Evans.

Am lucrat trei ani la acest film și mă bucur să văd că un film care este important, în primul rând, pentru generația mea, a fost foarte bine primit atât de public, cât și de juriu – Jerzy Stuhl.

Peter O'Toole, Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015

Peter O’Toole, Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015

Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015 a fost decernat in memoriam marelui actor Peter O’Toole. Fiica acestuia, Kate O’Toole, a fost cea care a ridicat premiul oferit de Gilda Lazăr (JTI) și de regizorul Declan Cassidy.

Actrița a salutat publicul în limba română și a precizat că nu este prima oară când ridică un premiu pentru tatăl ei, dar este prima oară când o face după moartea acestuia, iar acest lucru o emoționează cu atât mai mult.

Spre deosebire de anii trecuți, juriul a decis ca la această ediție a Comedy Cluj să fie decernate două premii de interpretare în loc de unul, precum și o mențiune specială.

Astfel, premiul Cea mai bună actriță i-a revenit actriței Candela Peńa pentru rolul din filmul spaniol Las ovejas no pierden el tren/O schimbare de linie, iar premiul Cel mai bun actor a fost acordat lui Zsolt Kovács pentru rolul din VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/Din motive inexplicabile. Pelicula din Ungaria a primit și ‘Mențiunea specială a juriului’.

Who’s Up?/Cine urmează? (Franța) a fost desemnat ‘Cel mai bun scurtmetraj independent’ din competiție, iar Chinese Treachery/Trădare în stil chinezesc a primit premiul pentru ‘Cel mai bun scurtmetraj studențesc’. Juriul competiției de scurtmetraje a decis, de asemenea, că producția The Taste/Gustul merită o Mențiune specială.

Separat de cele două jurii ale competițiilor din festival, spectactorii prezenți la Comedy Cluj au stabilit prin vot că din cele peste 200 de filme, pelicula regizorului belgian Florian Mischa Böder Die Einsmakeit des Killers vor dem Schuss/Singurătatea unui asasin înainte să tragă merită Premiul publicului’.

Foto: Comedy Cluj 2015 – cinemagia

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

06
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Regizoarea Anca Damian revine cu a treia animaţie de lungmetraj din carieră, "Călătoria fantastică a Maronei", povestea unei căţeluşe care trece pe la diverşi stăpâni. Filmul îmbină inspirat mai multe stiluri de animaţie şi etalează o fantezie exuberantă, afectată însă uşor de repetitivitatea unor momente de reverie.

04
/10
/19

Prima producţie marca Vertical Content, comedia ,,Inve$titorii” a început filmările în localitatea Cristian, unde sub îndrumarea regizorului Iura Luncaşu, actorii: Codin Maticiuc, Cosmin Natanticu, Andrei Mateiu, Radu Gabriel şi Maria Popovici vor interpreta în unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani.

04
/10
/19

A câștigat Leul de Aur, marele premiu de la Festivaul de Film de la Veneția, în același timp a impresionat presa de specialitate la nivel mondial, iar de astăzi mult aclamatul „Joker”, în interpretarea lui Joaquin Phoenix, poate fi vizionat în premieră în cinematografele din toată țară.

Page 1 of 24912345...102030...Last »