Chaplin, un secol de celebritate. „Integrala Chaplin”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/chaplin-un-secol-de-celebritate-integrala-chaplin-in-fiecare-sambata-la-tvr-2/

Un ciclu special marchează împlinirea în 2014 a 125 de ani de la naşterea actorului şi a 100 de ani de existenţă a personajului Charlot

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2014

Din această sâmbătă, TVR 2 dă startul unui ciclu special de omagiere a unei duble aniversări legate de cel care a devenit cel mai popular actor din istoria cinematografiei universale.

Sub titlul: Chaplin, un secol de celebritate – telespectatorii TVR 2 se alătură publicului din întreaga lume care sărbătoreşte, în 2014, 100 de ani de existenţă a celebrului personaj Charlot şi împlinirea a 125 de ani de la naşterea celui care i-a dat viaţă, a actorului Charlie Chaplin.

În fiecare sâmbătă, de la ora 18.30, TVR 2 va difuza toate principalele producţii cinematografice de lung-metraj ale lui Chaplin, creaţiile sale ca actor sau regizor. „Integrala Chaplin” va debuta la TVR 2 în 17 mai cu filmul Luminile oraşului şi se va încheia în 12 iulie cu Luminile rampei .

ChaplinFiecare film va fi prefaţat de o scurtă prezentare – ce va fi făcută de diverse personalităţi din lumea teatrului, a filmului sau a criticilor cineaşti din România, precum: Manuela Cernat, Laurenţiu Damian, Emilia Popescu, Nae Caranfil, Dan Puric, Eugenia Vodă.

Marius Manole, Rodica Mandache şi Claudiu Bleonţ despre Chaplin

 

Debutul ciclului TVR 2 va fi marcat în 10 mai, de la ora 18.30, de o dezbatere moderată de criticul de film Manuela Cernat, cu participarea actorilor Rodica Mandache, Claudiu Bleonţ şi Marius Manole.

Întâlnirea va puncta momente reprezentative ale creaţiei actoriceşti marca Chaplin şi vor fi însoţite de imagini din filmele care l-au făcut celebru. Dezbaterea va fi urmată de difuzarea în premieră a documentarului produs în Franţa, în 2013: Chaplin şi micul vagabond (HOW CHAPLIN BECAME THE TRAMP).

În regia lui Serge Bromberg şi Eric Lange, documentarul retrasează povestea carierei lui Chaplin, succesul acestuia – care nu ţine cont de epoci sau de mode – şi analizează universalitatea unui erou care ne încântă şi ne înduioşează de generaţii întregi.

Foto cu Chaplin – TVR 2

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.