Chemarea tribului la Llosa
https://www.ziarulmetropolis.ro/chemarea-tribului-la-llosa/

A fost publicată în acest an la Editura Humanitas Fiction cartea ”Chemarea tribului”, de Mario Vargas Llosa.

Un articol de Andrei Crăciun|3 decembrie 2019

”Chemarea tribului” este o carte de eseuri în care laureatul Premiului Nobel pentru Literatură de acum zece ani explică, pe înțelesul celor mulți, ce este liberalismul.

Este o carte de istorie a liberalismului, dar și o autobiografie intelectuală, explicând lungul proces de convertire a lui Llosa dintr-un comunist practicant într-un liberal angajat.

Este o lucrare profundă și necesară, mai ales într-o țară de analfabeți politic, așa cum este a noastră. Cum reușește Llosa să scrie această originală istorie a liberalismului?

Răspunsul este acesta: privind către viața și opera unor importanți gânditori din secolele XVIII-XXI, mai exact – Adam Smith, José Ortega y Gasset, Frierdrich August von Hayek, Sir Karl Popper, Raymond Aron, Sir Isaiah Berlin, Jean-François Ravel.

Cartea lui Llosa este o carte în oglindă cu ”To The Finland Station”, de Edmund Wilson, un eseu care înfățișează istoria ideii socialiste.

Llosa este, iată, un romancier profund, care are nu doar capacitatea de a crea imagini, ci și pe aceea de a manipula idei.

Llosa este un gânditor care reflectează în mod autentic la marile teme ale liberalismului.

”Chemarea tribului” este, de aceea, o carte despre libertate, despre democrație, despre mărirea și decăderea unor sisteme economice, despre constituțiile noastre.

Llosa s-a vindecat de tentația totalitarismului citindu-i pe Albert Camus, George Orwell sau Arthur Koestler. Câți oameni se vor mai vindeca astăzi de sirenele amăgitoare ale unei servituți cu beneficii economice? Nu știm, Llosa însuși este sceptic: oamenii citesc tot mai puțin și mai prost, oamenii gândesc tot mai puțin și mai superficial, pe scurt – oamenii au ajuns să trăiască orfani de marile idei de care este în stare mintea omnească.

”Chemarea tribului” este, de aceea, și o încercare disperată de a ne aminti că din triburile noastre primitive, care ne amputează brutal libertatea, ne poate scoate, totuși, numai curajul de a gândi.



14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

05
/08
/23

„Misterul Mussolini” de Maurizio Serra este o biografie neconvențională a „celui mai greu de descifrat dintre toți dictatorii secolului XX”, disponibilă acum și în limba română, la Editura Trei.

31
/07
/23

Editura Nemira sărbătorește 32 de ani alături de cei mai îndrăgiți autori, cu volume memorabile, apariții inedite, dar și alături de echipă, de oamenii care zi de zi muncesc pentru ca cititorii să-și găsească cele mai potrivite cărți, deschizătoare de drumuri.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.