Chilian, Mărgineanu, Naidin şi Iacoban explorează iubirea în spectacolul „Dar din dragoste”
https://www.ziarulmetropolis.ro/chilian-margineanu-naidin-si-iacoban-exploreaza-iubirea-in-spectacolul-dar-din-dragoste/

Florin Chilian, Mihai Mărgineanu, violoncelistul Adrian Naidin şi actorul Radu Iacoban au acceptat provocarea de a explora un teritoriu subtil, cel al inimii, în spectacolul „Dar din dragoste”, care va avea loc pe 6 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat.   Cei patru vor dialoga şi vor interfera, […]

Un articol de Andrada Văsii|18 ianuarie 2013

Florin Chilian, Mihai Mărgineanu, violoncelistul Adrian Naidin şi actorul Radu Iacoban au acceptat provocarea de a explora un teritoriu subtil, cel al inimii, în spectacolul „Dar din dragoste”, care va avea loc pe 6 martie, de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat.

 

Cei patru vor dialoga şi vor interfera, trecând prin propriile experienţe şi întâlniri muzicale, pentru a se regăsi într-o zonă comună de sensibil, iubirea, cu numeroasele ei sensuri, împărtăşite, sincer şi personal, celorlalţi.

Ideea a venit aproape din joacă, spune Florin Chilian: „Ce-ai spune tu, lume, de un concert aşa, ca-«n sufragerie», între prieteni? Cu muzichii între amici, pentru fete, doamne, domnişoare şi gagici!”.

Experimentul a devenit apoi unul îndrăzneţ, o aventură poetică la graniţa dintre sunet şi cuvânt, dintre folk şi world music, etno-jazz şi clasic, un „spectacol-imn dedicat femeii”, aşa cum spune violoncelistul Adrian Naidin.

Folk şi jazz, clasic şi poezie, întâlniri potrivite între sunet şi cuvânt – într-un spectacol imaginat după chipul „celor pe care avem impresia că noi le-am ales”, după cum spune Mihai Mărgineanu, „dar care, abia din clipa în care credem că le-am cucerit, încep să ne cucerească înapoi, mişeleşte şi încetul cu încetul, câte o redută în fiecare zi de convieţuire!”.

Florin Chilian este un artist care se joacă amestecând tonalităţi, stiluri şi cuvinte, experimentează adăugând folk-ului puţin jazz, rock şi muzică clasică şi obţine adevărate poeme, aplaudate apoi în cele mai importante săli şi în toate marile festivaluri. Albumul său de debut, „Iubi”, lansat în 2001, a deschis drumul către noi abordări în folk-ul românesc, o viziune modernă inteligentă, confirmată mai târziu cu piese apreciate deopotrivă de public şi de critică, de la faimosul „Zece” la „Să nu ucizi” şi „Viaţa ca o curvă”.

Mihai Mărgineanu şi-a câştigat majoritatea fanilor cu amintiri din folclorul studenţesc, cu cântece vechi de pahar, versuri deocheate şi rime… potrivite, adesea necenzurate, dar şi-a consolidat locul în inima lor cu o viziune profundă şi cu ironia muşcătoare cu care explorează cele mai intime ascunzişuri ale unui suflet.

Mihai Mărgineanu a început prin a cânta pentru câţiva prieteni, dar prietenii au devenit mii, atât cât să umple cele mai mari săli de concerte din Bucureşti şi din ţară. În urmă cu un an i s-a propus să fie povestitorul muzical al serialului „Las Fierbinţi”, difuzat de ProTV. A citit scenariile primelor şase episoade într-o oră, a râs de i-au dat lacrimile şi s-a simţit ca peştele în apă la gândul că va cânta despre şi pentru o lume care îi este foarte aproape.

Era, oricum, obişnuit cu platourile de filmare, după rolurile interpretate în „Martor fără voie” şi „Clanul Sprânceană”. Acest ultim experiment l-a inspirat, probabil, şi pentru albumul „Zaritza”, lansat în aprilie, anul trecut, un material discografic în care, alături de piese ca „Lupanar” şi „Fotografia ta”, şi-a găsit locul şi o foarte promiţătoare „Dragoste rurală”. Artistul care şi-a câştigat locul pe piaţa muzicală cu celebrul „Mă iubeşte femeile” este îndrăgostit, înainte de toate, de femeia care l-a făcut fericit şi care i-a dat cele mai frumoase daruri „pe care le poate primi un derbedeu, înainte de a deveni bărbat”.

Adrian Naidin testează sunete şi maniere de expresie în colaborări excepţionale. Invitat special al lui Nicu Covaci în anul în care trupa Phoenix a împlinit 50 de ani de existenţă, Adrian Naidin a convins publicul cu vigoarea etno-rock, într-un insolit proiect fusion testat deja într-o serie de spectacole organizate în Bucureşti şi în ţară. Colaborator al lui Moby pentru coloana sonoră a filmului „The Necessary Death of Charlie Countryman”, un proiect de suflet al americanului Shia LaBeouf, Adrian Naidin este un muzician complet, inovator şi experimental.

Radu Iacoban este unul dintre rebelii noului val al cinematografiei româneşti, un actor plin de forţă, experimental, inspirat, inovator. Sensibil rostitor de versuri, simte într-o manieră foarte personală muzica şi ritmul cuvintelor, pe care le reinventează apoi în cele mai ingenioase şi impredictibile sensuri.

 

Sursa: Mediafax

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.