Chirita in provincie – astăzi, de la ora 20.10, pe TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/chirita-in-provincie-astazi-de-la-ora-20-10-pe-tvr2-si-tvrplus-ro/

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita în provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita in provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat difuzarea acestui spectacol cu prilejul comemorării a 116 ani de la încetarea din viaţă a compozitorului Alexandru Flechtenmacher, a cărui muzică însoţeşte această reprezentaţie memorabilă

Compozitor, violonist, dirijor, profesor de muzică şi susţinător al muzicii corale, Alexandru Flechtenmacher (n. 23 decembrie 1823 – d. 28 ianuarie 1898) a fost timp de 5 ani (1864-1869) director al Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, devenit ulterior Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Chiriţa, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Şarl… Corupţia, snobismul, incultura, parvenitismul – toate metehnele societăţii româneşti de veac XIX, şi nu numai – sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala scriitură a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea spumoasă a unor actori excepţionali şi prin viziunea artistică magistrală a regizorului Alexandru Dabija.

Chirita in provincie, în regia lui Alexandru Dabija, spectacol preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi

Teatrul tv din Arhiva de Aur a Televiziunii Române revine în atenţia telespectatorilor prin interpretarea actorilor Tamara Buciuceanu-Botez, Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Mărgineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu, Ioan Chelaru.

Repertoriul de expresii franco-moldoveneşti al Cucoanei Chiriţa capătă un farmec aparte în rostirea renumitei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez (n. 10 august 1929), care împlineşte anul acesta 85 de ani.

Foto: Chirita in provincie – TVR

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

16
/01
/24

Prima lună din an aduce încă cinci contexte în care compania independentă de teatru Vanner Collective deschide discuții despre teme ale zilelor noastre, prezente în tot ceea ce ne înconjoară și despre care nu e ușor mereu să vorbim: depresia și mecanismele construite pentru a merge mai departe cu ea, comunicarea cu sens, eco-anxietatea, moștenirea pe care o ducem și modurile în care ne limitează, fricile, vulnerabilitățile și superputerile fiecăruia dintre noi.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.