Chirita in provincie – astăzi, de la ora 20.10, pe TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/chirita-in-provincie-astazi-de-la-ora-20-10-pe-tvr2-si-tvrplus-ro/

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita în provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita in provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat difuzarea acestui spectacol cu prilejul comemorării a 116 ani de la încetarea din viaţă a compozitorului Alexandru Flechtenmacher, a cărui muzică însoţeşte această reprezentaţie memorabilă

Compozitor, violonist, dirijor, profesor de muzică şi susţinător al muzicii corale, Alexandru Flechtenmacher (n. 23 decembrie 1823 – d. 28 ianuarie 1898) a fost timp de 5 ani (1864-1869) director al Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, devenit ulterior Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Chiriţa, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Şarl… Corupţia, snobismul, incultura, parvenitismul – toate metehnele societăţii româneşti de veac XIX, şi nu numai – sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala scriitură a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea spumoasă a unor actori excepţionali şi prin viziunea artistică magistrală a regizorului Alexandru Dabija.

Chirita in provincie, în regia lui Alexandru Dabija, spectacol preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi

Teatrul tv din Arhiva de Aur a Televiziunii Române revine în atenţia telespectatorilor prin interpretarea actorilor Tamara Buciuceanu-Botez, Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Mărgineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu, Ioan Chelaru.

Repertoriul de expresii franco-moldoveneşti al Cucoanei Chiriţa capătă un farmec aparte în rostirea renumitei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez (n. 10 august 1929), care împlineşte anul acesta 85 de ani.

Foto: Chirita in provincie – TVR

29
/08
/23

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.

28
/08
/23

Dacă vă întrebați cum să vă distrați în ultimele zile de vacanță, am o veste bună pentru voi: BIAF Kids este locul pe care nu trebuie să-l ratați! BIAF Kids este un eveniment special unde puteti să descoperiți magia cărților, a filmelor și a teatrului, într-un cadru plin de culoare și veselie.

28
/08
/23

Spectacolul „Balena“, de Samuel D. Hunter, în regia lui Andrei Huțuleac, va deschide stagiunea la Teatrul Tineretului Metropolis cu două reprezentații, programate pe 15 și pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Biletele se vând repede, așa că vă invităm să vă ocupați încă de pe acum locul în sală. Cu această ocazie puteți naviga și pe noul site al teatrului, care are un design nou, intuitiv și funcțional.

24
/08
/23

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

24
/08
/23

Finalul verii aduce cu el primele vești despre poveștile care se întorc pe scenă începând cu luna septembrie. Câteva dintre titlurile care au devenit sinonime cu emoțiile intense și revelațiile trăite în sala de spectacole și-au confirmat prezența în programul unteatru la început de stagiune. Tot ce-i minunat în lume, în regia lui Nicolae Constantin Tănase și Efecte secundare, un spectacol semnat de Vlad Bălan, se numără printre producțiile pe care spectatorii din București le vor putea vedea la unteatru în următoarea perioadă