Chris Simion-Mercurian, Maia Morgenstern și Cătălina Flămânzeanu lansează proiectul „Care dintre noi” la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/chris-simion-mercurian-maia-morgenstern-si-catalina-flamanzeanu-lanseaza-proiectul-care-dintre-noi-la-londra/

Joi 28 martie, la sediul Institutului Cultural Român din Londra, cunoscuta regizoare şi autoare Chris Simion-Mercurian invită publicul britanic la un eveniment special prilejuit de lansarea volumului său autobiografic „Care dintre noi” / “Which One of Us”.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2019

Publicat la Editura Trei în ediție bilingvă și realizat împreună cu fotografa Cătălina Flămînzeanu, albumul reprezintă o incursiune intimă ce relatează, prin imagini și text, parcursul autoarei în lupta cu cancerul la sân.

După turneul de succes organizat în România în decursul anului 2018, lansarea cărții va fi însoțită, în capitala britanică, nu doar de prezentarea filmului realizat de Cătălina Flămînzeanu cu fotografiile din album, dar și, în premieră absolută, de un spectacol de teatru ce recrează această călătorie de viață tulburătoare prin interpretarea inegalabilei actrițe Maia Morgenstern. Acesteia i se vor alătura, pe deja cunoscuta scenă teatrală din Belgravia, trei tineri actori români stabiliți la Londra – George CorodeanuBeatrice Ragea și Magda Dimitrescu.

„Care dintre noi” / “Which One of Us” prezintă experiența majoră-magică a lui Chris Simion după ce, în 2017, a fost diagnosticată cu cancer la sân. Aceasta nu este, însă, o carte despre boală, durere, suferinţă sau întuneric, ci una despre iubire, iertare și evoluție. „Diagnosticul a fost, pentru mine, o situaţie-limită de viaţă. Fiecare dintre noi poate avea propria lui situaţie extremă şi cred că ţine doar de unghiul pe care-l alegi ca să ieşi sau ca să intri şi mai adânc în haos, în delir. Eu am ales să văd partea plină a paharului şi când paharul era gol. […] Am ieșit pe plus, acest diagnostic mi-a reamintit ce e esențial. Am primit această boală ca pe un dar. Nu ca pe o nenorocire. Și am simțit neîncetat că Dumnezeu e cu mine”, a declarat regizoarea.

Chris Simion este recunoscută pentru viziunea ei modernă, originală și curajul ei estetic. A absolvit două facultăţi – Teatrologie şi Regie, a debutat la vârsta de 16 ani și a regizat 29 de spectacole. În adolescență, a primit o bursă de un an la Sanskriti Kendra în New Delhi. Artista a înfiinţat, alături de Pascal Bruckner, compania de teatru D’AYA. Pe lângă cariera ei in teatru, Chris este și scriitoare, având mai multe cărți publicate: „40 de zile”, „În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la Mine”, „Ce ne spunem când nu ne vorbim” și „Imperativele adolescenței”.

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.