Christian Zacharias devine director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/christian-zacharias-devine-director-de-onoare-al-filarmonicii-george-enescu/

Dirijorul şi pianistul Christian Zacharias a acceptat titlul de director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“ din stagiunea 2020-2021. Filarmonica îl sărbătoreşte pe faimosul muzician german în cadrul stagiunii online, în contextul în care artistul a împlinit, pe 27 aprilie, 70 de ani.

Un articol de Petre Ivan|29 aprilie 2020

Joi, 30 aprilie 2020, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Zacharias, în dublă ipostază de dirijor și solist, va avea în program, în cadrul stagiunii online, un program exclusiv Ludwig van Beethoven: Creaţiunile lui Prometeu, op. 43 (selecţiuni), Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37 și Simfonia nr. 2, în re major, op. 36.

„Vă sunt recunoscător pentru  propunerea dumneavoastră care m-a impresionat profund. În ultimii ani, am cultivat prin colaborarea noastră fructuoasă o relație care depășește cu mult raporturile profesionale obișnuite și care a câștigat în adâncime la fiecare întâlnire. Mă onorează în mod special faptul că voi deveni în această funcție  urmașul lui Sergiu Celibidache. Am avut norocul să repet și să cânt sub conducerea sa în anii ’70 ai secolului trecut. A fost o experiență de neuitat care a contribuit decisiv la găsirea drumului meu personal către dirijat”, mărturisește Christian Zacharias, într-o scrisoare de acceptare a titlului de director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“.

„Sper ca, după această perioadă grea, să ne revedem cu bine, în toamnă, la deschiderea 2020-2021 a stagiunii  Filarmonicii «George Enescu».  Suntem onorați că maestrul Christian Zacharias a acceptat să devină director de onoare al Filarmonicii, funcție deținută doar de Sergiu Celibidache după revenirea maestrului în România în 1990. În această toamnă, dirijori și soliști de renume internațional vor fi oaspeții Filarmonicii bucureștene, în continuarea bunei tradiții. Deschiderea stagiunii 2020-2021 va fi o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din România, aflată în elita muzicală europeană. O stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală şi academică în evenimente culturale – concerte, conferinţe, expoziţii etc. – de înaltă ţinută. Insistăm să păstrăm cu rigoare şi consecvenţă tot timpul, și acum în stagiunea simfonică online, activităţi culturale care să omologheze un spaţiu al excelenţei spiritului rafinat. Să ne revedem cu bine cât mai curând! Până atunci, avem bucuria să vă dăruim acest concert aniversar condus de maestrul Christian Zacharias”, declară domnul  Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“.

Înregistrarea concertului, care a avut loc  în Sala mare a Ateneului Român, va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

***

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“

Joi, 30 aprilie 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor și solist – CHRISTIAN ZACHARIAS

Program

Ludwig van Beethoven                 

Creaţiunile lui Prometeu, op. 43 (selecţiuni)

Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37

Simfonia nr. 2, în re major, op. 36

Concert înregistrat în 5 octombrie 2018, în deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019  Filarmonica „George Enescu“ – 150 de ani

***

Christian Zacharias, născut în 27 aprilie 1950 la Jamshedpur, este unul dintre cei mai distinşi pianişti ai generaţiei sale. Cunoscut pentru profesionalismul și intransigența sa,  artistul s-a afirmat pe plan internaţional, câştigând premii la competiţiile de la Geneva şi „Van Cliburn”. În 1975 a obţinut premiul I la Concursul „Ravel” de la Paris, iar în 2000 a debutat în Statele Unite, dirijând Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. În 2006 a condus Orchestra Filarmonicii din New York. A devenit director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona,director artistic și dirijor principal al Orchestrei de Cameră de la Lausanne, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice dinGöteborg(din sezonul 2002/2003).A susținut recitaluri camerale, împreună cu Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Leipziger, Heinrich Schiff şi Frank Peter Zimmermann.A înregistrat pentru casa EMI până în 1997, după care a semnat un contract cu Dabringhaus şi Grimm. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart – înregistrat cu Orchestre de Chambre de Lausanne – a fost laureat cu „ECHO Klassik 2008”, volumul IV al acestei serii cu „Diapason d’Or” şi cu „Choc du Monde de la Musique”. În ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost distins cu Midem Classical Award „Artistul anului” la Cannes.***

Canalul YouTube ( https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare a evenimentelor instituției: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter.

Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.