Christian Zacharias devine director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/christian-zacharias-devine-director-de-onoare-al-filarmonicii-george-enescu/

Dirijorul şi pianistul Christian Zacharias a acceptat titlul de director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“ din stagiunea 2020-2021. Filarmonica îl sărbătoreşte pe faimosul muzician german în cadrul stagiunii online, în contextul în care artistul a împlinit, pe 27 aprilie, 70 de ani.

Un articol de Petre Ivan|29 aprilie 2020

Joi, 30 aprilie 2020, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Zacharias, în dublă ipostază de dirijor și solist, va avea în program, în cadrul stagiunii online, un program exclusiv Ludwig van Beethoven: Creaţiunile lui Prometeu, op. 43 (selecţiuni), Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37 și Simfonia nr. 2, în re major, op. 36.

„Vă sunt recunoscător pentru  propunerea dumneavoastră care m-a impresionat profund. În ultimii ani, am cultivat prin colaborarea noastră fructuoasă o relație care depășește cu mult raporturile profesionale obișnuite și care a câștigat în adâncime la fiecare întâlnire. Mă onorează în mod special faptul că voi deveni în această funcție  urmașul lui Sergiu Celibidache. Am avut norocul să repet și să cânt sub conducerea sa în anii ’70 ai secolului trecut. A fost o experiență de neuitat care a contribuit decisiv la găsirea drumului meu personal către dirijat”, mărturisește Christian Zacharias, într-o scrisoare de acceptare a titlului de director de onoare al Filarmonicii „George Enescu“.

„Sper ca, după această perioadă grea, să ne revedem cu bine, în toamnă, la deschiderea 2020-2021 a stagiunii  Filarmonicii «George Enescu».  Suntem onorați că maestrul Christian Zacharias a acceptat să devină director de onoare al Filarmonicii, funcție deținută doar de Sergiu Celibidache după revenirea maestrului în România în 1990. În această toamnă, dirijori și soliști de renume internațional vor fi oaspeții Filarmonicii bucureștene, în continuarea bunei tradiții. Deschiderea stagiunii 2020-2021 va fi o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din România, aflată în elita muzicală europeană. O stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală şi academică în evenimente culturale – concerte, conferinţe, expoziţii etc. – de înaltă ţinută. Insistăm să păstrăm cu rigoare şi consecvenţă tot timpul, și acum în stagiunea simfonică online, activităţi culturale care să omologheze un spaţiu al excelenţei spiritului rafinat. Să ne revedem cu bine cât mai curând! Până atunci, avem bucuria să vă dăruim acest concert aniversar condus de maestrul Christian Zacharias”, declară domnul  Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“.

Înregistrarea concertului, care a avut loc  în Sala mare a Ateneului Român, va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit timp de 48 de ore.

***

Stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu“

Joi, 30 aprilie 2020, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor și solist – CHRISTIAN ZACHARIAS

Program

Ludwig van Beethoven                 

Creaţiunile lui Prometeu, op. 43 (selecţiuni)

Concertul nr. 3, în do minor, pentru pian şi orchestră, op. 37

Simfonia nr. 2, în re major, op. 36

Concert înregistrat în 5 octombrie 2018, în deschiderea stagiunii simfonice aniversare 2018-2019  Filarmonica „George Enescu“ – 150 de ani

***

Christian Zacharias, născut în 27 aprilie 1950 la Jamshedpur, este unul dintre cei mai distinşi pianişti ai generaţiei sale. Cunoscut pentru profesionalismul și intransigența sa,  artistul s-a afirmat pe plan internaţional, câştigând premii la competiţiile de la Geneva şi „Van Cliburn”. În 1975 a obţinut premiul I la Concursul „Ravel” de la Paris, iar în 2000 a debutat în Statele Unite, dirijând Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. În 2006 a condus Orchestra Filarmonicii din New York. A devenit director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona,director artistic și dirijor principal al Orchestrei de Cameră de la Lausanne, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice dinGöteborg(din sezonul 2002/2003).A susținut recitaluri camerale, împreună cu Cvartetul Alban Berg, Cvartetul Leipziger, Heinrich Schiff şi Frank Peter Zimmermann.A înregistrat pentru casa EMI până în 1997, după care a semnat un contract cu Dabringhaus şi Grimm. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart – înregistrat cu Orchestre de Chambre de Lausanne – a fost laureat cu „ECHO Klassik 2008”, volumul IV al acestei serii cu „Diapason d’Or” şi cu „Choc du Monde de la Musique”. În ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost distins cu Midem Classical Award „Artistul anului” la Cannes.***

Canalul YouTube ( https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii „George Enescu“ a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare a evenimentelor instituției: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter.

Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

30
/05
/14

Ce au în comun pianiștii Radu Lupu și Valentin Gheorghiu, violoniștii Silvia Marcovici și Alexandru Tomescu, cântărețele Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez, pe lângă faptul că sunt artiști cu o carieră internațională? Cu toții au debutat ca laureați ai Concursului Internațional „George Enescu”. Anul acesta, evenimentul se află la a XIV-a ediție.

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.