Chuck Norris vs. Comunism deschide Ceau, Cinema! la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/chuck-norris-vs-comunism-deschide-ceau-cinema-la-timisoara/

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

Un articol de Petre Ivan|2 Iulie 2015

La mijlocul anilor ’80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a format şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră.

Personaje jucate de Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate mereu de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene.

Proiectat la festivaluri de film americane şi europene, documentarul Chuck Norris vs Comunism spune povestea unei generaţii întregi de români care a crescut privind filme pe casete video traficate.

Aveam 6 ani când părinţii mei au găsit o cale de a împrumuta un aparat video. Îmi amintesc şi acum toate filmele vizionate pe casete video şi mai ales senzaţia pe care o aveam văzându-le în sufrageria noastră. Era ca şi cum păşeam în altă dimensiune – o lume secretă, magică, liberă. Milioane de alţi români au privit filme clandestin, la fel ca noi. Cu toţii am crescut cu impresia că Chuck Norris e mai real decât realitatea care ni se servea în ştirile dictate de propaganda comunistă. – Ilinca Călugăreanu,  regizoare

Proiecţia filmului Chuck Norris vs Communism va avea loc în deschiderea Ceau, Cinema!, la Grădina de Vară « Capitol », în 22 iulie. La eveniment va participa incognito și un invitat-surpriză, din culisele filmului.

Abonamentele pentru întreaga perioadă a festivalului sunt disponibile (în număr limitat, 100 buc.) începând cu 7 iulie la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall) şi la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8), la prețul de 40 de lei.

Biletul pentru o proiecţie la Grădina de Vară costă 10 lei, iar accesul la toate evenimentele din cadrul unei zile de festival costă 15 lei. În caz de vreme nefavorabilă, proiecţiile de la Grădina de Vară vor avea loc în sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015.

Foto: Chuck Norris vs. Comunism,  Ceau, Cinema! – ceaucinema.ro

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

Page 1 of 25012345...102030...Last »