Chutney se joacă pentru copiii cu autism
https://www.ziarulmetropolis.ro/chutney-se-joaca-pentru-copiii-cu-autism/

Evenimentul „Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special“ are loc sâmbătă, 26 octombrie între orele 12.00 şi 19.00, în cafeneaua La mine-n copac, str. Lipscani nr. 43, Pasajul Șelari. Spectatorii pot face donaţii în obiecte şi pot vedea, printre altele, şi spectacolul „Chutney“.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Evenimentul „Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special“ are loc sâmbătă, 26 octombrie, între orele 12.00 şi 19.00, în cafeneaua La mine-n copac (str. Lipscani nr. 43, Pasajul Șelari) și include spectacolul Chutney.

Cufărul cu zâmbete este singurul eveniment artistico-educativ dedicat strângerii de lucruri pentru copiii aflați în grija Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din orașul Buzău.

Artiști din domeniul teatral, precum și cel muzical, s-au alăturat inițiativei de ajutorare a copiilor marginalizați.

Programul evenimentului Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special este următorul: între orele 12.00-16.00 pisicile străzii, Streetcats, s-au gătit special pentru atelierul de joacă.

Ulterior, între orele 16.00-17.30, spectatorii vor asista la întâlnirea culturală dintre bucătărie şi teatru prin vizionarea spectacolului „Chutney“ – cu actorii Istvan Teglas, Valentina Popa şi Vitalie Bichir. Chutney este singura piesă de teatru în care actorii gătesc şi joacă în acelaşi timp.

Chutney – un spectacol plin de viaţă

Vitalie Bichir spune că se afla la ceainăria de la Teatrul Act şi abia citise cartea „Kitchen“ de Banana Yoshimoto. „Îmi plăcuse, iar piesa trebuia să fie cu ceremonia ceaiului japonez. Între timp, am aflat că pentru a prezenta ceremonia ceaiului trebuie să fii iniţiat în treaba asta, nici măcar nu te poţi atinge de obiectele acelea.”

Citiţi şi: Călătorie în adevărata bucătărie a teatrului 

„Pentru japonezi e o chestie sacră. Iniţial păstrasem numele japoneze şi ne-am dat seama că românii nu erau obişnuiţi cu liniştea aceea specifică şi atunci a trebuit să-i schimbăm numele, să luăm povestea din roman şi s-o românizăm. ”

Chutney

Vitalie Bichir şi Istvan Teglas, în spectacolul Chutney

La final, după „Chutney“, de la ora 17.30 până la ora 19.00, oamenii veniţi pentru fapte bune vor avea parte de un  concert instrumental condus de  Muse Quartet. Grupul instrumental Muse Quartet este un cvartet clasic îmbrăcat în formă nonconformistă. Repertoriul abordat cuprinde muzică de film, tangouri, jazz, blues şi cover-uri.

Înființat în 2012, Centrul pentru copiii cu autism din Buzău se ocupă de integrarea în societate a 139 de copii, dintre care 39 sunt abandonați de părinții lor.

Copiii, cu vârste între 3 și 16 ani, au nevoie de hăinuțe, jucării de lemn, șervețele umede și scutece de unică folosință (pamperși). Obiectele strânse în urma evenimentului de pe 26 octombrie, vor fi transportate a doua zi la centrul din Buzău.

Info:

La acest eveniment nu se acceptă donații în bani. Toate donațiile trebuie să se încadreze în lucrurile necesare tratamentului celor 139 de copiii autişti, acestea fiind: şerveţele umede, scutece de unică folosinţă, jucării de lemn şi hăinuţe.

Foto credit: Cătălina Flămînzeanu, spectacolul Chutney

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.