Chutney se joacă pentru copiii cu autism
https://www.ziarulmetropolis.ro/chutney-se-joaca-pentru-copiii-cu-autism/

Evenimentul „Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special“ are loc sâmbătă, 26 octombrie între orele 12.00 şi 19.00, în cafeneaua La mine-n copac, str. Lipscani nr. 43, Pasajul Șelari. Spectatorii pot face donaţii în obiecte şi pot vedea, printre altele, şi spectacolul „Chutney“.

Un articol de Andrada Văsii|24 octombrie 2013

Evenimentul „Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special“ are loc sâmbătă, 26 octombrie, între orele 12.00 şi 19.00, în cafeneaua La mine-n copac (str. Lipscani nr. 43, Pasajul Șelari) și include spectacolul Chutney.

Cufărul cu zâmbete este singurul eveniment artistico-educativ dedicat strângerii de lucruri pentru copiii aflați în grija Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din orașul Buzău.

Artiști din domeniul teatral, precum și cel muzical, s-au alăturat inițiativei de ajutorare a copiilor marginalizați.

Programul evenimentului Cufărul cu zâmbete – Fii special pentru un copil special este următorul: între orele 12.00-16.00 pisicile străzii, Streetcats, s-au gătit special pentru atelierul de joacă.

Ulterior, între orele 16.00-17.30, spectatorii vor asista la întâlnirea culturală dintre bucătărie şi teatru prin vizionarea spectacolului „Chutney“ – cu actorii Istvan Teglas, Valentina Popa şi Vitalie Bichir. Chutney este singura piesă de teatru în care actorii gătesc şi joacă în acelaşi timp.

Chutney – un spectacol plin de viaţă

Vitalie Bichir spune că se afla la ceainăria de la Teatrul Act şi abia citise cartea „Kitchen“ de Banana Yoshimoto. „Îmi plăcuse, iar piesa trebuia să fie cu ceremonia ceaiului japonez. Între timp, am aflat că pentru a prezenta ceremonia ceaiului trebuie să fii iniţiat în treaba asta, nici măcar nu te poţi atinge de obiectele acelea.”

Citiţi şi: Călătorie în adevărata bucătărie a teatrului 

„Pentru japonezi e o chestie sacră. Iniţial păstrasem numele japoneze şi ne-am dat seama că românii nu erau obişnuiţi cu liniştea aceea specifică şi atunci a trebuit să-i schimbăm numele, să luăm povestea din roman şi s-o românizăm. ”

Chutney

Vitalie Bichir şi Istvan Teglas, în spectacolul Chutney

La final, după „Chutney“, de la ora 17.30 până la ora 19.00, oamenii veniţi pentru fapte bune vor avea parte de un  concert instrumental condus de  Muse Quartet. Grupul instrumental Muse Quartet este un cvartet clasic îmbrăcat în formă nonconformistă. Repertoriul abordat cuprinde muzică de film, tangouri, jazz, blues şi cover-uri.

Înființat în 2012, Centrul pentru copiii cu autism din Buzău se ocupă de integrarea în societate a 139 de copii, dintre care 39 sunt abandonați de părinții lor.

Copiii, cu vârste între 3 și 16 ani, au nevoie de hăinuțe, jucării de lemn, șervețele umede și scutece de unică folosință (pamperși). Obiectele strânse în urma evenimentului de pe 26 octombrie, vor fi transportate a doua zi la centrul din Buzău.

Info:

La acest eveniment nu se acceptă donații în bani. Toate donațiile trebuie să se încadreze în lucrurile necesare tratamentului celor 139 de copiii autişti, acestea fiind: şerveţele umede, scutece de unică folosinţă, jucării de lemn şi hăinuţe.

Foto credit: Cătălina Flămînzeanu, spectacolul Chutney

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.