Cinci amintiri de la TIFF 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-amintiri-de-la-tiff-2021/

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca a fost una foarte apropiată de cele de dinaintea pandemiei – multe proiecţii în paralel, cu zeci sau sute de spectatori fiecare, de dimineaţa şi până noaptea, în săli sau afară, numeroşi invitaţi şi tradiţionala atmosferă de festival.

Un articol de Ionuţ Mareş|13 august 2021

A fost o ediţie a TIFF intensă, din care am selectat cinci amintiri – momente cu care am plecat în minte de la festival.

  • Moderarea unui masterclass cu Istvan Szabo.

    Celebrul cineast maghiar a fost invitat special al TIFF, unde i s-a prezentat cel mai nou film, „Raport final” (2020), a primit Premiul pentru întreaga carieră şi a susţinut un masterclass. Am avut onoarea de a modera discuţia. De fapt, Istvan Szabo a oferit un excelent curs de cinema, în care a vorbit despre esenţa acestei arte, după care a răspuns unor întrebări primite din partea mea şi a publicului.

  • Aş fi vrut să (re)văd toate cele opt filme, în versiune restaurată, incluse în retrospectiva dedicată lui Eric Rohmer. Programul nu mi-a permis să bifez decât trei: „Noaptea mea cu Maud” (1969), „Nopțile cu lună plină” (1984) şi „Raza verde” (1986). Trei proiecţii demne de ţinut minte.
  • Moderarea discuţiilor de la TIFF Talks

    Plăcerea de a modera discuţiile cu echipele multora dintre filmele româneşti din selecţie, în cadrul TIFF Talks. Provocarea de a mă adapta la fiecare film şi la stilul fiecărui invitat.

  • Proiecţiile de la Cinematograful „Florin Piersic” ale filmelor româneşti „Câmp de maci”, de Eugen Jebeleanu, şi „Neidentificat”, de Bogdan George Apetri, dar mai ales proiecţia filmului „Întregalde”, de Radu Muntean, de la Casa de Cultură a Studenţilor. E bucuria de a descoperi, în premieră în România, câteva filme româneşti importante, alături de sute de spectatori
  • Plăcerea revederii şi a discuţiilor cu mulţi colegi de breaslă, dar şi cu cineaşti români.
16
/12
/13

O scrisoare deschisă a peste 75 de cineaști, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Național al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

15
/12
/13

Actorul Peter O`Toole a murit la o clinică din Londra, la vârsta de 81 de ani. Vedeta din „Lawrence al Arabiei“ învinsese cancerul la stomac în anii `70. El a anunţat anul trecut că se retrage.

15
/12
/13

Marcel Iures a fost invitat în emisiunea „Nocturne“, care va fi difuzată luni, 16 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Actorul declară că „s-a născut la Teatrul Bulandra“ şi vorbeşte despre cum ne-a schimbat Revoluţia, despre exerciţiul înşelării maselor, despre cum am învăţat să spunem „nu“, despre libertate, dar şi despre ce înseamnă în România simplul gest de a îmbrăţişa un semen.

13
/12
/13

Lungmetrajele ,,12 Years a Slave", de Steve McQueen, şi ,,American Hustle", de David O. Russell, au primit cele mai multe nominalizări - şapte - la premiile Globul de Aur 2014.

13
/12
/13

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes, „Inside Llewyn Davis“, noul (mare) film al fraţilor Coen, este cronica asumat nespectaculară a tentativelor unui cântăreţ de folk din New York-ul anilor ’60 de a se face remarcat. O comedie tandră şi subtilă.

12
/12
/13

Portughezul Manoel de Oliveira, supranumit „decanul de vârstă al cineaştilor“, a împlinit miercuri vârsta de 105 ani. Regizorul spune că şi-a păstrat intactă pasiunea pentru cinematografie şi caută finanţare pentru următorul său proiect.

11
/12
/13

Actrița Cosmina Stratan a fost selecționată anul acesta în ,,Shooting Stars”, devenind astfel al șaselea actor român din prestigiosul program, după Ada Condeescu (2013), Ana Ularu (2012), Dragoș Bucur (2009), Anamaria Marinca (2008) și Maria Popistaşu (2007).