Cinci contratenori și un violonist sârb – povești legate de România
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-contratenori-si-un-violonist-sarb-povesti-legate-de-romania/

Urmăresc cu acelaşi interes ca întotdeauna actualitatea discografică internaţională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, aşa cum sunt apariţiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie şi “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neaşteptat, nu?

Un articol de Cristina Comandașu|13 martie 2015

Cinci contratenori – și un român

Pentru că unul dintre cei cinci contratenori promovați de celebra casă de discuri Decca este românul (cel puțin de origine) Valer Săbăduș, care la 29 ani a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai buni contratenori ai lumii.

Are o voce rară, cu un timbru neobișnuit (contratenorii sunt bărbații care cântă cu voce de femeie) – câți asemenea cântăreți ați ascultat? Nu prea mulți, sunt sigură; și repertoriul pe care aceștia îl pot aborda este destul de restrâns, mai ales din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea când rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, cu performanțe vocale, însă, uluitoare prin agilitate și versalitate.

Valer Săbăduș s-a născut în 1986 la Arad, într-o familie de muzicieni care a emigrat în 1981 în Germania, așa că tânărul cântăreț a studiat la Hochschule fur Musik und Tanz din Munchen.

La 23 ani, Valer Săbăduș se lansa pe orbita unei cariere internaționale care l-a purtat deja pe cele mai mari scene ale lumii și i-a adus mai multe premii ale industriei discografice europene: Echo în 2012 și ICMA în 2013.

Pe discul “5 contratenori”, Valer Săbăduș interpretează două arii puțin cunoscute, cum de altfel sunt majoritatea de pe acest disc: una de Niccolo Jommelli și una de Christoph Willibald Gluck, cu o voce sigură și caldă, ce ar trebui măcar o dată-n viață ascultată.

Alături de Valer Săbăduș, pe discul “5 contratenori” evoluează croatul Max Emanuel Cencic (cunoscut și în România datorită participării sale la Festivalul Enescu 2013, alături de ansamblul care evoluează și pe acest disc, Armonia Atenea, dirijor George Petrou), spaniolul Xavier Sabata, ucraineanul Yuri Minenko și sud-coreeanul Vince Yi.

Toți sunt tineri, foarte talentați, cu voci excepționale, cu o alură de artiști nonconformiști și cântă un repertoriu pe care altfel ai foarte rar șansa să-l asculți.

Albumul poate fi ascultat în premieră românească la Radio România Muzical: luni, 16 martie, chiar în ziua lansării sale internaționale, de la ora 19.00; este inclus și în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”.

Nemanja Radulovic – un violonist ieșit din tipare

În 16 februarie a apărut și noul album al violonistului sârb actualmente stabilit în Franța, Nemanja Radulovic.

“Journey East” se intitulează acest disc care a cunoscut și o lansare în avanpremieră în Franța sub titlul “Carnets de voyage”, apărută în noiembrie 2014.

Acesta este un disc pe care-l recomand oricui iubește muzica bună, nu neapărat muzica clasică; un album care vorbește despre forța expresivă extraordinară a muzicii bine făcute; un album care te scoate din depresie și dă poftă de viață (deloc de neglijat după o iarnă așa de lungă și cu atât de multe viroze).

Și acest album are o legătură cu România, de fapt, nu doar una, ci două: Nemanja Radulovic este câștigătorul concursului “Enescu” – secțiunea vioară din 2001; și pe acest disc regăsim la track-ul 6 o piesă pe care producătorii o numesc tradițională sârbă, dar care sună 100% românește.

Nemanja Radulovic împlinește anul acesta 30 ani; s-a născut la Niș, în Serbia și a emigrat în Franța în 1999.

A studiat și în țara natală și la Paris, a înființat două ansambluri, printre care și “Les Trilles du Diable” care apare și pe discul “Journey East”.

Cântă cu aceeași naturalețe și știință și un Concert de Sibelius, dar și muzică tradițională sârbă – el este un violonist pur-sânge, cu o alură nonconformistă pentru muzician clasic (puteți să-i admirați podoaba capilară!); el este un artist care știe să te facă să vibrezi și care știe să transmită o emoție specială.

Acesta este, de fapt,  talentul muzicienilor care vin din estul Europei și care sunt rezervorul de talente pentru orchestrele și posturile de solist ale marilor scene din vest – trăirea aceasta care-i individualizează și care le aduce succesul.

Așa este Nemanja Radulovic, ca și Patricia Kopacinskaja, născută în Republica Moldova sau Răzvan Stoica născut în România.

Așa cum îi spune și numele, „Journey East” este un album care face o incursiune în lumea moștenirii muzicale sârbe, în sens mai larg, balcanice, a lui Nemanja Radulovic.

Întâlnim și hituri semnate de Brahms sau Dvorak, ca și piese tradiționale sârbe sau teme din coloane sonore ale unor filme din Serbia, printre ele și una aparținând lui Emir Kusturica.

Este o lume vie și colorată pe acest album care cuprinde 15 piese scurte, potrivite de ascultat oricând, dar mai ales ca însoțitor al unei zile agitate și obositoare. Sigur va face ca timpul să treacă mai repede…

Albumul poate fi ascultat și votat aici

Foto: Cinci cntratenori – wikipedia, facebook

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.