Cinci filme de neratat la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-filme-de-neratat-la-ceau-cinema/

Primul festival timişorean dedicat filmului european invită publicul iubitor de cinema la cinci zile de proiecţii ce se vor desfăşura la Grădina de vară «Capitol», Casa Artelor, AMBASADA, dar şi în comuna Gottlob, începând cu 22 iulie. Organizatorii Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) au pregătit o selecţie de filme numai bune de vizionat în seri răcoroase de vară – lejere, dar nu lipsite de miez –, oferind publicului în premieră atât titluri premiate, cât şi noi descoperiri.

Un articol de Petre Ivan|10 iulie 2015

Cinci filme de neratat la Ceau, Cinema! / Vacanţe la soare (Atomski Zdesna) e o poveste în care destinele mai multor personaje sârbe, croate şi bosniace se întâlnesc în decorul de vacanţă al unei staţiuni de pe coasta Adriaticii.

O poveste uneori comică, alteori amară, dar mereu plină de suspans, care ne poartă şi prin istoria recentă a fostei Yugoslavii. Realizat de Srdan Dragojevic, regizorul sârb premiat la festivalul de la Berlin pentru Parada (2012), filmul îl are în rolul principal pe Srdan Todorovic, cunoscutul erou al lui Kusturica din Pisica albă, pisica neagră.

Proaspăt premiată la Festivalul de la Cannes, Comoara (2015) e una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti ale anului. Comedie neagră în stilul deja consacrat al lui Corneliu Porumboiu, filmul spune povestea lui Costi, un mic funcţionar care aparent duce o viaţă liniştită şi anostă. Până în ziua în care se decide să plece în căutarea unei comori îngropate în curtea unui vecin.

Dragoste la prima luptă (Les Combatants / Love at First Fight, 2014) e o comedie romantică atipică ce şi-a adjudecat 4 premii la Festivalul de la Cannes din 2014 şi 3 premii Cesar. Deopotrivă amuzant şi dramatic, filmul propune o poveste fixată în spaţiul unde se ciocnesc dragostea şi supravieţuirea.

Animaţia Moon Man (Der Mondmann, 2012) e un experiment plin de fantezie care va fi adorat de copiii de toate vârstele. Povestea «omului din lună» care coboară pe Pământ pentru a ne explora planeta are ceva din candoarea şi farmecul lui E.T., oferind suficientă acţiune pentru micii spectatori, dar şi material de meditaţie pentru adulţi.

Experiment cinematografic curajos, realizat fără nicio linie de dialog, producţia ucraineană Tribul (Plemya / The Tribe, 2014) a fost proiectată şi premiată la numeroase festivaluri europene de film.

Urmărind evoluţia lui Serghei, un tânăr surdo-mut ce trebuie să îşi găsească locul în «tribul» unui internat pentru tineri cu dizabilităţi, filmul spune o poveste impresionantă despre iubire şi ură. Acesta e, fără doar şi poate, filmul-șoc al festivalului.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015.

Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) și la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale.

Mai multe detalii pe site-ul şi pagina de FB a festivalului.

Foto: Ceau, Cinema! – ceaucinema.ro

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.