Cinci greșeli de top pe care le facem atunci când scriem. Cum le poți evita?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-greseli-de-top-pe-care-le-facem-atunci-cand-scriem-cum-le-poti-evita/

Limba română le pune încă destule probleme vorbitorilor ei, iar când vine vorba de scris, greşelile sunt dintre cele mai frecvente. Comunicarea de tip messenger, Facebook, SMS duce la greşeli dintre cele mai diverse.

Un articol de Monica Andronescu|26 octombrie 2016

Motivele pentru care se scrie cu din ce în ce mai multe greșeli în limba română sunt multiple și ele încep cu o pregătire defectuoasă în clasele primare. Se adaugă apoi mass-media… E de-ajuns o seară la televizor ca să vânezi nenumărate greșeli de toate felurile, care, din păcate, au un impact destul de mare asupra populației. Și să nu uităm că, așa cum spuneau cifrele din Barometrul cultural pe 2015, peste jumătate dintre români se uită la televizor cel puțin trei ore pe zi, în timp ce doar 21% dintre ei au citit o carte în ultimul an… Prin urmare, folosirea greșită a unor cuvinte în limba română este aproape justificată… Am ales cinci dintre cele mai frecvente și mai deranjante greșeli de scriere din limba română și vă oferim câteva soluții simple ca să încercați să le evitați.

1.Verbul „a fi” cu multele lui forme se află în topul greșelilor. Când anume trebuie scris cu un singur „i” și când cu doi? „I”-ul cel năstruşnic apare sau dispare întotdeauna la momentul nepotrivit… Și totuși lucrurile nu-s așa de complicate. La formele lui de infinitiv, adică „a fi sau a nu fi”, verbul se scrie întotdeauna cu un singur „i”. În schimb, atunci când folosim formele de conjunctiv prezent, fie forma afirmativă, fie cea negativă, adică „să fii sau să nu fii”, „i”-ul se dublează, precum în exemplele „să fii acolo la ora 6”, „să fii cuminte” sau „să nu fii supărat pe mine”. Doar atunci când este verb auxiliar (adică apare într-o structură însoţind un alt verb) apare forma cu un singur „i”, precum în exemplele, „să fi ajuns la timp”, „să fi vorbit despre asta mai devreme…”, „să fi descoperit mai devreme…”. Un test și mai simplu pentru cei care au auzul fin și mai puține cunoștințe de gramatică ar fi să încerce să perceapă lungimea sunetului: atunci când sunetul „i” se aude mai lung, în scris se vor regăsi doi „i”, iar atunci când este scurt, în scris va fi un singur „i”. Încercați! Nu este este atât de complicat!

2.Verbele „a aşeza” şi „a înşela” sunt folosite frecvent greşit la forma lor de indicativ prezent, persoana a III-a. Corect este „aşază” şi „înşală”, adică fără litera „e”. De cele mai multe ori le veți întâlni scrise greșit, cu diftong, probabil dintr-un exces de corectitudine, adică „aşează” şi „înşeală”. În schimb, substantivul „greşeală” conţine diftongul „ea”. Corect este „greşeală”, nu „greşală”!

Corect: Așază – NU așează!

Înșală – NU înșeală!

DAR

Corect: Greșeală – NU greșală!

3.Verbul „a crea” pune întotdeauna probleme la formele lui de indicativ prezent şi imperfect. Niciodată nu ştim câţi „e” trebuie folosiţi atunci când îl scriem. Un truc care ne salvează întotdeauna este să conjugăm paralel verbul „a lucra”. Verbul „a crea” va avea întotdeauna un „e” în plus faţă de „a lucra”. Acolo unde verbul „a lucra” conţine un „e” în conjugare, verbul „a crea” va conţine doi. Acolo unde verbul „a lucra” nu conţine niciunul, verbul „a crea” va conţine un singur „e”. Spre exemplificare:

Eu lucrez – Eu creez

Eu lucram – Eu cream

Tu lucrezi – Tu creezi

Tu lucrai – Tu creai

El lucrează – El creează

El lucra – El crea

4.Virgula este unul dintre cei mai mari dușmani. Niciodată nu stă la locul ei. Este un element utilizat din ce în ce mai greşit în limba română scrisă, iar una dintre situaţiile în care este pe nedrept dată la o parte e înaintea conjuncţiilor adversative: „dar”, „iar”, „ci”, „însă”. Aşadar, înainte de aceste cuvinte este corect să existe întotdeauna virgulă! Folosiți-o cu încredere!

5.Pronumele posesiv „noştri”/ „voştri”. Și aici „i”-ul buclucaș își face de cap. Este adesea folosit greşit, adică i se dublează „i”-ul final. Numai că în această situație lucrurile sunt mult mai simple. Corect este întotdeauna cu un singur „i”. „Noștri” și „voștri” n-au în nicio situație nevoie de un al doilea „i”.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.

Pagina 4 din 41234