Cinci seri de film românesc, la Ghimbav
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-seri-de-film-romanesc-la-ghimbav/

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

Un articol de Liliana Matei|12 iulie 2016

Astfel, spectatorii prezenţi la proiecţii au avut ocazia de a dialoga, în cadrul unor sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu invitaţii speciali ai „Caravanei filmului românesc” prezenţi la Tulcea: Radu Gabrea şi Victoria Cociaş, Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu, Doru Niţescu şi Doru Ana, Oana şi Vlad Păunescu, Şerban Marinescu şi Bogdan Ficeac.

Următorul oraş în care va poposi „Caravana filmului românesc” este Ghimbav, unde, în perioada 13 – 17 iulie a.c., iubitorii de film sunt invitaţi la o serie de proiecţii în aer liber, ce vor avea loc în curtea de la Şcoala Mare din Ghimbav, cu începere de la ora 21.30, accesul publicului fiind gratuit.

Timp de cinci seri, spectatorii vor putea aprecia creaţiile actoriceşti de valoare ale unor mari actori ai scenei şi filmului românesc: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Rodica Lazăr, Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Ion Caramitru, Florin Zamfirescu, Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu, dar şi Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand.

Filmele propuse în program sunt realizate în ultimii ani de importanţi regizori ai cinematografiei naționale și internaționale: Dan Piţa („Kyra Kyralina”), Radu Gabrea („O poveste de dragoste. Lindenfeld”), Şerban Marinescu („Doar cu buletinul la Paris”), Radu Mihăileanu („Concertul”) şi Cristian Comeagă („Cel ales”).

Subiectele filmelor prezentate abordează, cu umor sau cu duioşie, cu obiectivitate sau poetic, poveştile de viaţă ale personajelor, purtându-i pe spectatori, pentru două ceasuri, în lumea mirifică a filmului de ficţiune, dar care are numeroase tangenţe cu realitatea. Muzica ambientală ce va fi oferită spre audiţie spectatorilor înaintea începerii filmelor aparține compozitorilor Florian şi Cristian Nanu.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al patrulea an de existenţă, este acela de promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc. Următoarele popasuri pe traseul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” vor fi în oraşele: Amara, Oneşti şi Brăila.

***
Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro, împreună cu MDV Audio Studio (www.mdvstudio.ro), a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei patru ani de existenţă, Caravana filmului românesc a fost în oraşele: Ploieşti, Constanţa, Oneşti, Mangalia, Fălticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalău, Reşiţa, Corabia, Târgu-Jiu, Slatina, Mediaş, Turda, Giurgiu, Câmpina, Călăraşi şi Bucureşti, ajungând la un număr de aproximativ 80.000 de spectatori şi consemnând 1.700 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele clasice au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.

În această vară, „Caravana filmului românesc” va mai ajunge la Ghimbav, Amara, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Negreşti Oaş. Proiecţiile vor avea loc în aer liber, iar accesul publicului va fi gratuit.

Program „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale”
Ghimbav, 13 – 17 iulie a.c.

Miercuri, 13 iulie, ora 21.30:
DOAR CU BULETINUL LA PARIS
Regia: Şerban Marinescu
Scenariul: Şerban Marinescu, Denis Dinulescu
Cu: Mircea Diaconu, Dorel Vişan, Răzvan Vasilescu, Adrian Titieni
Durata: 98 min.

Joi, 14 iulie, ora 21.30:
O POVESTE DE DRAGOSTE, LINDENFELD
Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Adrian Lustig
Cu: Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, Ion Caramitru
Durata: 95 min.

Vineri, 15 iulie, ora 21.30:
KYRA KYRALINA
Regia: Dan Piţa; Scenariul: Ioan Grigorescu, după romanul lui Panait Istrati;
Cu: Iulia Dumitru, Corneliu Ulici, Iulia Cîrstea, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, András Demeter, Ovidiu Niculescu, Ştefan Iancu
Durata: 99 min.

Sâmbătă, 16 iulie, ora 21.30:
CONCERTUL
Regia: Radu Mihăileanu
Scenariul: Matthew Robbins, Héctor Cabello Reyes, Thierry Degrandi, Alain-Michel Blanc, Radu Mihăileanu
Cu: Aleksey Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Vlad Ivanov, Miou-Miou
Durata: 119 min.

Duminică, 17 iulie, ora 21.30:
CEL ALES
Scenariul şi regia: Cristian Comeagă;
Cu: Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu, Olimpia Melinte
Durata: 125 min.

Proiecţiile vor avea loc în perioada 13 – 17 iulie, începând de la ora 21.30, în curtea de la Şcoala Mare Strada (Strada Pieţii nr. 70), iar accesul publicului este gratuit, în limita celor 170 de locuri disponibile.

În cazul în care condiţiile meteorologice vor fi nefavorabile, proiecţiile vor avea loc în sala de sport a şcolii.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.