Cinci spectacole vor marca 30 de ani de la Revoluție, în Festivalul Tânăr de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-spectacole-vor-marca-30-de-ani-de-la-revolutie-in-festivalul-tanar-de-la-sibiu/

Cinci spectacole româneşti care vorbesc despre comunism sunt incluse în programul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care va avea loc între 1 şi 10 noiembrie, la Teatrul Gong.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2019

„Amalia respiră adânc”, „An Tan Tina”, „Cultul personalității”, „În umbra marelui plan” și „Tipografic Majuscul” vor fi prezentate pentru a marca 30 de ani de la Revoluție.

Adrian Tibu, manager al Teatrului Gong și al festivalului, declară: „Prin programul din acest an, am ținut neapărat să nu uităm. Sunt 30 de ani de la Revoluție și vorbim prea puțin despre asta. Memoria este o formă de adevăr fără de care nu putem să construim o societate puternică, iar prin selecția propusă la Sibiu deschidem un dialog responsabil și asumat între generații. Poveștile ne aduc împreună și ne salvează!”.

Amalia respiră adânc”, realizat de Asociația culturală Bis, este un spectacol ce recompune destinul României, din anii 1960 și până în 2000, în toată absurditatea sa, prin povestea unei femei în ipostazele de adolescentă-pionier, mamă și cetățean în vârstă. One-woman-show cu Andrada Grosu, după un text al Alinei Nelega, este un mozaic al sensibilităţii şi al emoţiei fireşti. Spectacolul are o durată de 1 oră și 10 minute și este recomandat persoanelor cu vârste de peste 14 ani.

An Tan Tina”, performance independent, este o adaptare liberă după volumul „Fals tratat de manipulare” al Anei Blandiana. Recomandat persoanelor cu vârste de peste 16 ani, spectacolul o are în centru pe actrița Nicoleta Lefter. Cu înregistrări din timpul Revoluției din decembrie 1989, e un spectacol de teatru-document în care artiștii mixează live imagini, povești și sunete pentru a reproduce atmosfera de panică și teroare care predomina în toată țara în acea perioadă. Ana Drăghici s-a ocupat de partea vizuală, Alexandros Raptis, de sunet, iar Denisse Conn Tubacu a realizat montajul video. „An Tan Tina” are o durată de 55 de minute.

Cultul personalității”, scris și regizat de Mihai Lukács, este un spectacol al companiei Giuvlipen. Oana Rusu, Andrei Șerban și Raj-Alexandru Udrea alcătuiesc distribuția, Iulia Toma a semnat scenografia, Nicky Stevens și Rekabu, muzica, iar Claudiu Cobilanski, partea video. „Cultul personalității” este un experiment performativ de relaționare cu istorii recente și personalități decedate, pornind de la stenograme ale Biroului politic al Partidului Muncitoresc Român și dosare de Securitate. Personajele sunt Nicolae Ceauşescu, Ana Pauker şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Spectacolul, care are o durată de 90 de minute, va fi prezentat pe 4 noiembrie, de la ora 18.00.

În umbra marelui plan”, producție a companiei Reactor de creație și experiment, este semnat de Catinca Drăgănescu. Distribuția este formată din Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar și Doru Taloș, scenografia a fost realizată de Anda Pop, iar Catrinel Bejenariu a asigurat asistența creativă. Spectacolul este o cronică de familie care urmărește mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului și vieții lui intime. „În umbra marelui plan” este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton. Recomandat tuturor grupelor de vârstă, spectacolul, cu durata de 1 ora și 35 de minute, va fi prezentat pe 1 noiembrie, de la ora 20.00.

Tipografic Majuscul” este un spectacol al Teatrului Odeon semnat de Gianina Cărbunariu. Scenariul care stă la baza spectacolului este un colaj de documente și interviuri. Producția e un exercițiu de imaginație, o ficțiune ce încearcă să chestioneze urmele unei realități din istoria recentă și felul în care ele ne ajută să înțelegem lumea în care trăim astăzi. Distribuția este alcătuită din Cătălina Mustaţă, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache și Silvian Vâlcu. Scenografia este semnată de Andrei Dinu, coregrafia a fost realizată de Florin Fieroiu pe muzica lui Bobo Burlăcianu. Spectacolul cu durata de 1 ora și 25 de minute este recomandat persoanelor cu vârste de peste 12 ani.

Tema din acest an a Festivalului se regăsește și în vizualul posterului celei de-a V-a ediții, realizat de Dan Șușa. Un proiect ambițios care își propune să promoveze spiritul tânăr cu tineri din comunitatea locală.

Personajele sunt doi sibieni: Anabela Rusu, în vârstă de 3 ani, care învață în grupa germană la Grădinița nr.16. Cu cravată sau fără, cu pampoane sau fără ele, pentru ea ședința foto a fost o „joacăʺ cu personaje imaginare specifice vârstei: ursuleți, dinozauri, vrăjitoare, prinți și prințese. Abia așteaptă spectacolele pentru copii din cadrul festivalului.

David Roth are 18 ani și este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazărʺ din Sibiu. „De mic am avut visul de a deveni un «star», de a ajunge cunoscut și am încercat să îl ating în diferite domenii – actorie, regie, prin scris scenarii, prin muzică și poate chiar prin felul meu de a fi. Am vrut să particip la Festivalul Tânăr în acest mod pentru că am iubit fiecare colaborare cu Teatrul Gong prin intermediul SibiuPlays și pentru că e încă un pas făcut în direcția visului meu. Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge «model», dar a fost o experiență foarte interesantă și mulțumesc teatrului pentru oportunitateʺ.

Festivalul Tânăr de la Sibiu, cu un program dedicat copiilor și adolescenţilor, reunind întreaga familie, are ca menire construirea unui public nou pentru teatrele dramatice. Timp de zece zile, el va propune peste 40 de spectacole și evenimente.

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral. Partener: Conceptual Lab by Theo Nissim

10
/06
/14

Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă și Librăria Cărturești (de la Muzeul Țăranului Român) vă invită la o conferință cu tema ECHILIBRU, suținută de criticul literar Dan C. Mihăilescu, pe 12 iunie, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.

09
/06
/14

I. L. Caragiale s-a stins din viață pe 9 iunie 1912, în exil, la Berlin. Ziarul Metropolis reconstituie, din documentele epocii, atmosfera din preajma morții celui mai mare dramaturg pe care l-a dat România.

09
/06
/14

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN organizează marţi, 10 iunie, de la ora 19.30, în faţa Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), situat pe Bulevardul Dacia din Capitală, evenimentul "Recviem pentru Muzeu", în contextul în care existenţa instituţiei este pusă în pericol.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

08
/06
/14

A fost idolul masculin al oricărei femei. Era un amestec de straniu, de gesturi elegante. Avea magnetism, dar şi un dram de mister. Pe scenă, a fost un neuitat Romeo marcat de maladia marilor orgolii, un Hamlet romantic, apoi un Oedipe salvat de intensitatea liniştii tragice. Actorul Adrian Pintea ar fi împlinit anul acesta 60 de ani.

08
/06
/14

Miercuri, 11 iunie, de la ora 19.00, va avea loc spectacolul ,,Noapte bună, mamă!”, de Marsha Norman, cea mai recentă premieră ARCUB. În regia lui Mircea Cornisteanu şi cu o distribuţie de excepţie, Florina Cercel şi Cerasela Iosifescu, piesa îi dezvăluie spectatorului o multitudine de sensuri despre atitudinea faţă de viaţă.

08
/06
/14

Telespectatorii pot urmări luni, 9 iunie, de la ora 20.10, la TVR 2, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Eugen Todoran (premiera TVR: 1983). Din distribuţia acestui spectacol fac parte Szilágyi Enikö, Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Camelia Maxim, Teodor Danetti, Sandu Sticlaru, Ion Anghel şi Cornel Vulpe.

07
/06
/14

La Teatrelli, „theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Gelu Colceag a montat „Hotel California“, după trei piese de Neil Simon. Ajutat de actori precum Carmen Tănase, Tania Filip, Radu Gabriel sau Mircea Constantinescu, regizorul își explică și ne explică în ce fel poate sau nu să reziste dragostea într-un cuplu.

07
/06
/14

Eusebiu Ștefănescu a primit anul acesta Premiul UNITER pentru rostirea poeziei, despre care spune că nu se poate face pe dinafară, ci ,,pe dinăuntru”. Când era mic, credea că o să devină poet. Apoi, o ședință de spiritism i-a arătat că destinul său este legat de actorie...

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

06
/06
/14

Fluturi şi oameni este un spectacol neastâmpărat, gândit special pentru copiii neastâmpăraţi ai zilelor noastre. Copiii care sigur vor înţelege de ce fluturii, mai nou, iau lecţii de balet, pe cine așteaptă Sirena în mijlocul mării și unde îşi vor petrece ... luna de miere Scufiţa Roşie şi Lupul cel Rău.