Cine sunt invitații speciali de la TIFF.23
https://www.ziarulmetropolis.ro/cine-sunt-invitatii-speciali-de-la-tiff-23/

Jojo T. Gibbs, una dintre cele mai promiţătoare actriţe emergente, este invitată specială la cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|10 iunie 2024

Ea va participa și la Gala de Deschidere a festivalului, unde va fi proiectat cel mai recent film regizat de Luc Besson, Dogman, prezentat în premieră la festivalul de film de la Veneția.

Actriță și comediantă, Jojo T. Gibbs a fost remarcată prima dată în Twenties, un serial de comedie parțial autobiografic, despre o tânără queer de culoare și prietenele ei straight. Au urmat roluri în filme importante precum „Past Lives” (r. Celine Song, nominalizare pentru Cel mai Bun Film la Oscar, 2023), „Dogman”, unde o interpretează pe psihiatra închisorii unde ajunge protagonistul, un tânăr care a supraviețuit copilăriei traumatizante cu ajutorul dragostei pentru câini, și, cel mai recent, în „Civil War”, thrillerul distopic al lui Alex Garland.

Considerat unul dintre cei mai importanți cineaști italieni contemporani, Daniele Luchetti este omagiat la TIFF.23 în cadrul secțiunii 3×3. Acesta va fi prezent la proiecția filmului „Încredere” („Confidenza”) sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, unde va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială. Daniele Luchetti va fi prezent la TIFF cu sprijinul Institutului Italian de cultură București.

Rolul din „Head-On” (r. Fatih Akin, 2004), care i-a adus și două premii Lola, a propulsat-o în rândul celor mai importante actrițe europene, iar celebritatea internațională a venit după ce a jucat în serialul fenomen „Game of Thrones”. Este vorba despre Sibel Kekilli, care va veni la TIFF în calitate de membră a juriului care va desemna premiile Competiției Oficiale.

Tot în calitate de membru al juriului Competiției Oficiale este invitat și Konstantinos Kontovrakis, unul dintre cei mai importanți producători europeni, care în ultimii ani a produs sau co-produs filme premiate internațional precum „How to Have Sex” (r. Molly Manning Walker, câștigătorul premiului Un Certain Regard la Cannes în 2023) sau „Triangle of Sadness” (r. Ruben Östlund, câștigătorul Palme d’Or la Cannes în 2022).

Deja un obișnuit al TIFF, regizorul Hafsteinn Gunnar Sigurðsson revine pentru a patra oară în Cluj-Napoca, de data asta în juriu. Un pas firesc, după ce primul său film în limba engleză, „Confort nordic” (2023) a deschis ediția de anul trecut a festivalului.

Din juriul Competiției Oficiale mai fac parte regizorul român Paul Negoescu (Două lozuri, Oameni de treabă) și Markéta Šantrochová, președinta European Film Promotion.

Din juriul competiției What’s Up, Doc? fac parte monteuza și regizoarea Dana Bunescu, producătoarea bulgară Mira Staleva și criticul de film italian Giuseppe Gariazzo.

Cunoscută pentru filme iconice ca „Buletin de București” (r. Virgil Calotescu) sau „Blestemul pământului – blestemul iubirii” (r. Mircea Mureșan), Catrinel Dumitrescu este un nume de referință pentru cinematografia, dar și teatrul românesc. Aceasta va primi premiul de excelență la Gala de Închidere a TIFF.23 și va participa și la o proiecție specială a filmului „Căsătorie cu repetiție” (r. Virgil Calotescu) care va avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la ora 17:00 la Cinema ARTA.

Despre Bogdan Dumitrache se poate spune că a crescut odată cu Noul Val, fiind distribuit în cele mai importante producții românești, de la „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu) la „Poziția copilului” (r. Călin Netzer) sau „Când se lasă seara peste București sau Metabolism” (r. Corneliu Porumboiu). La TIFF.23 vei avea ocazia să vezi două dintre cele mai recente filme ale sale – „3 kilometri până la capătul lumii” (r. Emanuel Pârvu) și „Cădere liberă” (r. Fésős András) – și să îl întâlnești la sesiunile de Q&A.

În premieră națională la TIFF, 3 kilometri până la capătul lumii este singurul film românesc selecționat în Competiția Oficială a celei mai recente ediții a festivalului de film de la Cannes. Invitați speciali sunt regizorul Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, producătoarea și co-scenarista filmului.

Unul dintre cei mai importanți regizori români ai tuturor timpurilor, Stere Gulea va prezenta în premieră la TIFF „Moromeții 3”, ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda. Alături de el vor fi la Cluj și actorii Horațiu Mălăele, Olimpia Melinte, Alex Călin, Dorina Chiriac și Mara Bugarin. Proiecția „Moromeții 3” va avea loc vineri, 21 iunie, în Piața Unirii.

Ilie Năstase și Ion Țiriac vor fi prezenți la proiecția filmului NASTY (r. Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu) din Piața Unirii, duminică, 16 iunie.

Legendara artistă Marina Voica revine la TIFF, de data această în calitate de protagonistă a filmului „Fluturi de noapte” (r. Andrei Răuțu), selectat în Zilele Filmului Românesc.

Printre invitații acestei ediții a festivalului se numără și regizorii Cristi Puiu și Nae Caranfil, actorii Iulian Postelnicu, Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Katia Pascariu, Dana Rogoz, Ana Ularu și Toma Cuzin sau vedete ca Doina Levintza, Ovidiu Buta, Irina Margareta Nistor, Amalia Enache și Andreea Esca.

01
/08
/24

„Eu este altul” de Jon Fosse, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, și „Eurotrash” de Christian Kracht, copilul teribil al prozei contemporane de limba germană, ajung în România la Editura Trei.

31
/07
/24

De ce iubim orașul? Ce ne încântă, incită și entuziasmează la viața urbană? Sau, din contră, ce nu ne place, ne sufocă, obosește, limitează? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care tema celei de-a 19-a ediții a Festivalului Animest le propune spre explorare publicului, printr-un vast program de proiecții, evenimente speciale, întâlniri cu invitați din întreaga lume și programe dedicate artiștilor.

30
/07
/24

Mind-moving, unul dintre cele mai complexe programe de art-terapie desfășurate în țară în perioada decembrie 2022 - februarie 2024, câștigător al premiului Culture is therapy la Gala RO-CULTURA din iunie 2024, continuă cu o nouă etapă și duce la Timișoara instalația performativă construită ca un spațiu de reflecție și oglindire în jurul unor trăiri universale, care pot fi atât răspunsuri normale la realitatea înconjurătoare, cât și adaptări patologice la experiențe de viață dificilă.

30
/07
/24

Povestea vieţii lui Tony Kushner, ea însăşi un spectacol tulbure, a dat naştere multor scandaluri, iar opiniile politice ale scriitorului, la fel ca orientările sale sexuale au făcut să curgă multă cerneală, fiind exclus din anumite cercuri şi marginalizat.

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

25
/07
/24

În weekendul 27-28 iulie, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” propune bucureștenilor și turiștilor concerte live, spectacole de acrobații, activități creative și concursuri menite să aducă un plus de energie și efervescență pe Calea Victoriei.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.