Cineaști români la Festivalul Internațional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław, cu sprijinul ICR Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineasti-romani-la-festivalul-international-de-film-nowe-horyzonty-de-la-wroclaw-cu-sprijinul-icr-varsovia/

În perioada 21-31 iulie se va desfăşura la Wrocław Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” (Noi Orizonturi), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Polonia, iar participarea românească va fi una substanţială.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2022

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă parteneriatul de tradiție cu festivalul polonez și, alături de prezentarea celor mai recente producții românești, va susține prezența cineaștilor și profesioniștilor din România la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, respectiv „A Sunday in the Country”.
În competiția oficială a festivalului a fost selectată pelicula „Imaculat”, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark. În perioada 27-30 iulie, Monica Stan și producătorul Marcian Lazăr vor fi prezenți la Wrocław cu sprijinul ICR Varșovia. „Imaculat” a fost prezentat în premieră mondială în anul 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a fost distins cu trei premii.

Ca și la edițiile precedente, reprezentanța de la Varșovia a ICR susține participarea cineaștilor români la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, care se adresează perechilor regizor-producător care au în dezvoltare primul sau al doilea film de lungmetraj. Anul acesta, din România vor participa Cecilia Ștefănescu și Marius Bălănescu, regizoarea, respectiv producătorul lungmetrajului de debut „Marea aventură”, aflat în pregătire și produs de Libra Film. Cecilia Ştefănescu, scriitoare, regizoare și scenaristă, este realizatoarea a două scurtmetraje, „Ferdinand 13” (2015) și „Morski Briz” (2018), acesta din urmă prezentat în mai multe orașe din Polonia, inclusiv la Festivalul Internațional de Scurtmetraje ŻubrOFFka. Marius Bălănescu colaborează din 2008 la TIFF, iar de-a lungul anilor a făcut parte din echipa de producție Libra Film, filmul de debut al Ceciliei Ștefănescu fiind primul la care va fi producător asociat.

ICR Varșovia susține și participarea criticului de film Dora Leu la întâlnirile „A Sunday in the Country” (22-26 iulie), unde sunt selectați tineri critici de film din nouă țări europene. Sub îndrumarea experților și reprezentanților Academiei Europene de Film și ai Asociației Nowe Horyzonty, invitații iau parte la ateliere despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale și specificul profesiei în diverse țări. Dora Leu este redactor coordonator al revistei FILM MENU și colaborează și cu alte publicații de film din România. Lucrează în prezent la un documentar despre activitatea unui radio românesc la sfârșitul anilor ’90.

Regizorul Radu Jude a fost invitat de organizatori să facă parte din juriul festivalului, ocazie cu care va fi omagiat cu o retrospectivă a filmelor sale de scurtmetraj: „Lampa cu căciulă”, „O umbră de nor”, „Trece și prin perete”, „Plastic semiotic”, „Amintiri de pe Frontul de Est” (co-regizat cu Adrian Cioflâncă). Cel mai recent lungmetraj al realizatorului român, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” va fi proiectat la Wrocław în prezența sa.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat și „R.M.N.”, filmul realizat de Cristian Mungiu, care a avut premiera în competiția de la Cannes. Pelicula a fost achiziționată de Gutek Film, cel mai important distribuitor polonez, și va lansată în cinematografele din Polonia în toamna acestui an. De asemenea, la Wrocław va fi proiectată și pelicula „Crai Nou” a Alinei Grigore, câștigătoare a Marelui Premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian 2021.

Îmbucurătoare este și programarea în cadrul festivalului polonez a două coproducții româno-poloneze: documentarul „Koniec świata w Dolinie Łez”/„Sfârșitul lumii în Valea Plângerii” (r. Jarosław Wszędybył), care aduce în prim plan o poveste emoționantă despre ultima colonie din Europa de bolnavi de lepră, de la Tichilești, și „Fools”, regizat de Tomasz Wasilewski, coproducție România-Polonia-Germania a cărei imagine este semnată de Oleg Mutu.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.