Cineaşti români la Sarajevo Film Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineasti-romani-la-sarajevo-film-festival-2018/

Cea de-a 24-a ediţie a Sarajevo Film Festival se desfăşoară în perioada 10-17 august 2018. Institutul Cultural Român de la Viena este pentru al patrulea an la rând partener al Sarajevo Film Festival, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2018

12 producţii cinematografice româneşti, dintre care şapte filme în cadrul secţiunilor de competiţie, vor fi prezentate anul acesta:

„Un prinț și jumătate” (regia Ana Lungu) difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 12 august, ora 09:00 şi ora 19:30, la Teatrul Naţional şi în data de 14 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City;

„Luna de miere/Lemonade” (regia Ioana Uricaru) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 13 august, ora 09:00 şi ora 19:30, la Teatrul Naţional şi în data de 14 august, ora 17:00, la Multiplex Cinema City;

„Dragoste 1: Câine” (regia Florin Şerban) difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de lungmetraj şi proiectat în data de 13 august, ora 11:30 şi ora 22:00, la Teatrul Naţional şi în data de 15 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City;

„Morski Briz” (regia Cecilia Ștefănescu) difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 1 în data de 14 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional;

„Totul e foarte departe” (regia Emanuel Pârvu) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 15 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional;

„Albastru şi roşu”, în proporţii egale (regia Georgiana-Elena Moldoveanu) prezentat în premieră regională în cadrul competiției studenţeşti şi proiectat ca parte din programul Competition Student 2 în data de 12 august, ora 11:30, la Art Cinema Kriterion;

„16 lovituri” (regia Alexandru Badea) prezentat în premieră mondială în competiţia de film studenţesc şi proiectat ca parte din programul Competition Student 3 în data de 13 august, ora 11:30, la Art Cinema Kriterion;

„Fotbal infinit” (regia Corneliu Porumboiu) prezentat în cadrul secțiunii In Focus și proiectat în data de 11 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional;

„Nu mă atinge-mă” (regia Adina Pintilie) prezentat în cadrul secțiunii In Focus și proiectat în data de 13 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional;

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude) prezentat ca parte din programul Dealing with the past şi proiectat în data de 14 august, ora 17:30, la Meeting Point Cinema;

„Scris/Nescris” (regie Adrian Silişteanu) difuzat în cadrul programului Short matters! 3 în data de 16 august, ora 18:00, la Art Cinema Kriterion.

„De Natura” (regia Lucile Hadžihalilović) difuzat în cadrul secțiunii de filme pentru copii, la categoria Shorts MiniArena și proiectat în zilele de 11 august şi 16 august, ora 12:00, la Sarajevo Youth Theatre;

În afara secţiunilor enumerate mai sus, cineaşti români participă la programele dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo.

CineLink Industry facilitează întâlnirea distribuitorilor şi producătorilor cu realizatorii unor filme aflate în stadiul de post-producție, prezentând cele mai promițătoare proiecte regionale.

Proiectele cinematografice „Balaur” (regia şi scenariu Octav Chelaru, producători Radu Stancu, Ioana Lascăr şi Livia Rădulescu), „Chemistry” (regia şi scenariu Adina Dulcu, producători Tudor Giurgiu şi Bogdan Crăciun) şi „Summer night, half past ten” (regia Ivana Mladenović, scenariu Ivana Mladenović şi Adrian Schiop, producători Jelena Mitrović şi Ada Solomon) au fost selectate alături de alte 12 proiecte din Albania, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Muntenegru, Slovenia, Serbia, Turcia şi Ungaria în programul CineLink Co-Production Market (proiecte în dezvoltare).

CineLink Work in Progress, secţiune dedicată filmelor aflate în postproducție, cuprinde producţiile Legacy (regia Dorian Boguţă, producător Oana Giurgiu), Zavera (regia Andrei Gruzsniczki, producător Alexandru Teodorescu) şi documentarul The Motherlands (regia Gabriel Babsi, producători Ágnes Horváth-Szabó şi András Pires Muhi).

De asemenea, proiectele documentare „Maia – Portrait with Hands 1999-1905” (regia Alexandra Gulea, producător Ana Maria Pîrvan) şi „The Red Sheep” (regia Sara Tirelli, producător Ioana Țurcan) au fost selectate alături de alte opt producţii în cadrul Docu Talents. Prezentarea proiectelor are loc în data de 15 august, cele 10 producţii concurând pentru Docu Talent Award, premiu în valoare de 5000 de euro, oferit de Current Time TV.

Docu Rough Cut Boutique prezintă printre cele 5 producţii finaliste, proiectul The Chalice (regia Cătălina Tesar, producător Anda Ionescu). Acest atelier de dezvoltare a proiectelor de film documentar reuneşte în sesiuni de grup, întâlniri individuale şi sesiuni intense de story editing specialişti din domeniu şi echipele filmelor selectate. Proiectele selectate la Docu Rough Cut Boutique intră în competiţie pentru cinci premii în bani şi sprijin non-financiar pentru post-producţie. În acest an, Docu Rough Cut Boutique este organizat în două module, primul desfăşurându-se la Sofia la finalul lunii iunie.

Talents Sarajevo se desfășoară pe toată durata festivalului, fiind o platformă regională de întâlnire și pregătire a 61 de artiști aspiranți din lumea filmului, dintre care opt din România. Iniţiat în 2007 în colaborare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Berlinale Talents, programul reuneşte participanţi din Europa de Sud-Est şi Caucazul de Sud. Din România au fost selectaţi următorii participanţi: Alfredo Constantin Minea şi Pavel Ulici (actori), Andreea Lăcătuş (regizor), Ana-Maria Voicu (producător), Livia Diana Plopeanu şi Răzvan-Gabriel Dutchevici (scenarişti), Letiţia Gabriela Ştefănescu (editor) şi Victor Morozov (presă). Pentru Pack&Pitch Projects a fost selectat proiectul „The Day the Child in me Died ”‒ producător  Ana-Maria Voicu.

Sarajevo Film Festival pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est, incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Publicul poate viziona premiere mondiale, internaţionale sau regionale şi o retrospectivă a celor mai de succes producţii ale anului anterior.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.