Cineaștii români ai momentului vin la Ideo Ideis pentru a-și întâlni publicul la Cinemateca târzie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineastii-romani-ai-momentului-vin-la-ideo-ideis-pentru-a-si-intalni-publicul-la-cinemateca-tarzie/

Au cucerit juriile marilor festivaluri şi au dat tonul dezbaterilor în sălile de cinema, iar între 15 şi 21 august vor ajunge la Alexandria, însoţite de creatorii lor.

Un articol de Liliana Matei|9 august 2022

Filmele din selecția Cinemateca târzie invită comunitatea să (re)trăiască experiența proiecțiilor în aer liber, la Ideo Ideis #17. În fiecare seară, începând cu ora 22:00, spectatorii vor urmări, cu acces gratuit, filme românești care s-au impus în ultimul an în competițiile internaționale, urmate de  discuții cu actorii și regizorii invitați special la proiecțiile din Parcul Vedea.

Programul evenimentelor este disponibil online: ideoideis.ro/festivalul-program17.

Metronom, filmul care va deschide programul Cinematecii Târzii, urmărește povestea de iubire trăită de doi adolescenți din România, la începutul anilor ‘70. Anul acesta, pelicula i-a adus cineastului Alexandru Belc Premiul pentru regie în secțiunea Un Certain Regard de la Cannes. Actorii Mara Bugarin și Șerban Lazarovici, protagoniștii filmului, vor intra în dialog cu publicul după proiecția programată luni, pe 15 august, la ora 22:00.

Marți seară, publicul o va întâlni pe actrița Ioana Bugarin, invitată la proiecția filmului Miracol, un policier psihologic în regia lui Bogdan George Apetri. Considerată de prestigioasa publicație Variety „unul dintre cele mai bune filme de la Festivalul de Film de la Veneția.”, pelicula urmărește povestea plină de suspans a unei tinere măicuțe  care cade pradă unui incident nefast.

O invitație în lumea poveștilor, Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie (r. Andrei Huțuleac) este propunerea Ideo Ideis pentru seara de miercuri, 17 august. Primul film fantastic de familie produs în România în ultimii 30 de ani și, în același timp, primul film caritabil din România, le va oferi spectatorilor ocazia s-o cunoască pe Mara, o fată de 12 ani care suferă de o boală incurabilă. Printr-un portal magic, ea reușește să pătrundă în poveștile lui Ion Creangă, unde-l va cunoaște pe Nică, în compania căruia își va recăpăta speranța. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Matei Dima (BRomania) și Mihai Mănescu, doi dintre autorii scenariului inspirat din fapte reale.

România sălbatică, cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din țara noastră, se va vedea pe marele ecran în Alexandria joi, pe 18 august. La realizarea producției care surprinde imagini din locuri neatinse de om, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au lucrat mai bine de zece ani, documentând fauna și flora de-a lungul celor patru anotimpuri.

,,Probabil că R.M.N. este cel mai politic și mai polemic film pe care l-am făcut eu vreodată’’, declară regizorul Cristian Mungiu despre producția care s-a bucurat anul acesta de o premieră mondială la Cannes. Povestea e inspirată de evenimentele din 2020, când localnicii din satul Ditrău i-au forțat să plece pe muncitorii din Sri Lanka veniți să lucreze la o brutărie locală. După proiecția de vineri, 19 august, actrița Judith State va intra în dialog cu spectatorii, pornind de la întâmplările revoltătoare din film.

Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark) a cucerit trei premii importante la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și a fost distins cu Premiul FIPRESCI la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania. O poveste despre inocența pierdută, despre efectele nefaste ale relațiilor toxice și despre abuz, filmul va fi proiectat sâmbătă și va fi urmat de o discuție la care vor participa actorii Ana Dumitrașcu și Cezar Grumăzescu.

Un moment inedit cu caracter cinematografic va avea loc duminică, în ultima seară de festival, când vor fi proiectate 10 povești filmate, aparținând fiecărei trupe participante. În cadrul ediției de anul acesta, Ideo Ideis în parteneriat cu Liternet și Ficțiuni reale – o inițiativă creată de Florin Piersic Jr., a lansat provocarea (re)creează-ți copilăria. Timp de 4 zile, membrii comunității Ficțiuni reale, alături de adolescenții din trupele de teatru care participă la a 17-a ediție Ideo Ideis, au răspuns provocării scriind povești scurte, de maxim 500 de caractere, prin care au încercat să (re)imagineze primii ani din viață. La final, 10 texte au fost selectate pentru a prinde viață pe ecran, fiecărei trupe fiindu-i încredințată misiunea de a pune în imagini și sunet interpretarea uneia dintre ele. Rezultatele finale vor putea fi văzute de spectatori la Ceremonia de închidere de duminică, 21 august, de la ora 20:30.

Foto: Ștefan Adrian

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.