Cineliteratura în Grădina MNLR
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineliteratura-in-gradina-mnlr/

„Cineliteratura” – o punte între literatură şi film, proiect realizat în parteneriat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul Cultural Român şi Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Dacin Sara, va fi lansat pe 25 august 2020.

Un articol de Liliana Matei|22 august 2020

Începând din 25 august, în fiecare marți și miercuri, de la ora 20.00, timp de zece săptămâni, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8), vor avea loc proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate.

Marți, 25 august 2020, ora 20.00, conf. univ. dr. Manuela Cernat prezintă  „Tănase Scatiu”, realizat în 1976 de regizorul Dan Pița, după romanul lui Duiliu Zamfirescu Viața la țară, despre boierimea și arendașii de moșii din a doua parte a secolului al XIX-lea. În rolurile principale: Eliza Petrăchescu, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă și Vasile Nițulescu. „Regizorul Dan Piţa şi-a construit filmul pe principiul acumulărilor de sens, de ritm, de substanţă, dinspre o atmosferă blajină, aproape adormitoare de viaţă la conac cu domnişoare în rochii lungi şi umbreluţe de dantelă, înconjurate de domni distinşi şi bine crescuţi (…) şi probleme de moşie rezolvate cel mai adesea printr-o căsătorie mai mult sau puţin salvatoare. Cu foarte multă atenţie la dozajul nuanţelor, regizorul înmulțeşte suma conflictelor până când imaginea roză a domnişoarelor în crinoline se şterge şi sentimentul idilic sare în ţăndări. Dinamita care-l pulverizează poartă chipul lui Tănase Scatiu”, scria Eva Sîrbu, în revista Cinema nr. 10, octombrie 1976.

Tot criticul de film Manuela Cernat va prezenta miercuri, 26 august 2020, ora 20.00, „Ciuleandra” (1985), ecranizarea lui Sergiu Nicolaescu, după romanul omonim de Liviu Rebreanu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Szönyi. Acest film a fost propunerea din 1986 a României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar nu a fost nominalizat în competiție. „Criticii i-au reproşat romanului Ciuleandra,  fie superficialitatea analizei psihologice, fie intriga senzaţională, fie artificiozitatea conflictului melodramatic. Autorul însuşi a mărturisit în jurnal uşurinţa cu care a scris micul roman într-o perioadă de tatonare şi mobilizare a eforturilor de construcţie pentru Răscoala. Transcrierea finală a romanului, în august 1927, a avut totuşi dificultăţile ei, din pricina îndoielilor autorului, suspiciunii că naraţiunea suferă de artificialitate”, scria Ion Simuț.

Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la [email protected].

„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.