Cinema, bucătării urbane și descoperiri muzicale în Grădina Botanică. Marele Picnic ShortsUP
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-bucatarii-urbane-si-descoperiri-muzicale-in-gradina-botanica-marele-picnic-shortsup/

O evadare convenabilă şi o destinaţie de vacanţă accesibilă prinde formă sâmbătă, 29 iulie şi duminică, 30 iulie, la Grădina Botanică Bucureşti, cu ocazia celui de-a 4-lea an al evenimentului Marele Picnic ShortsUP.

Un articol de Petre Ivan|28 iulie 2017

Cinefilii își dau întâlnire în grădină pentru un weekend în care vor descoperi scurtmetraje internaționale recente și premiate, într-o atmosferă antrenată de muzică, bucătărie artizanală și alte arte.  Marele Picnic ShortsUP începe de la 18.00 și se termină la ora 23.30, în fiecare zi de weekend.

Ce vedem anul acesta pe ecranul ShortsUP? O selecție diversă de povești actuale, mai exact câte două ore de emoții concentrate, proiectate în fiecare seară după apusului soarelui, de la ora 21.30. Animația Iubire (r. Réka Bucsi, Ungaria/Franta, 2016), printre cele mai așteptate titluri din program, este o radiografie universală a afecțiunii, nominalizată la Premiile Europene de Film în cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj din Uppsala.

Într-o zi obișnuită, locuitorii unei planete fantastice sunt luați pe sus de o pulsație nouă, o stare care va schimba totul, definitiv. Cum ar putea reveni lucrurile la normal după apariția iubirii? Aflăm sâmbătă, la proiecția Iubire.

Cu Scris, nescris (r. Adrian Silișteanu, România, 2016), câștigător al premiului cel mare la Tampere Film Festival 2017 și nominalizat la European Film Awards, facem cunoștință în seara de duminică.

O tragi-comedie la care râzi și plângi în același timp spune povestea unei familii rrome. Fiica minoră tocmai a devenit mama, însă o neînțelegere administrativă  amenință să destrame întreg arborele genealogic. Din Gratis (r. Merijn Scholte-Albers, Tobias Smeets, Olanda, 2016), cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film Nederland, aflăm că niciodată nu-i ușor să primești lucruri GRATIS în viață, sau cel puțin așa crede un cuplu de vârsta a treia obișnuit cu economiile, care trebuie să facă față, brusc, unui câștig substanțial.Marele Picnic ShortsUP

Sâmbătă, de la 19.00, Marele Picnic găzduiește concertul de jazz Ana Dubyk Cvartet, cu vocalista Ana Dubyk, Mihai Iordache la saxofon, Toma Dimitriu la clape și Răzvan Cojan la bas. O ocazie bună să dansezi desculț în iarbă sau să te bucuri de farmecul jazz-ului sub cerul liber.

Sâmbătă și duminică, copacii sunt aduși la viață de video-mapping, familiile pot participa la ateliere de gătit cu Mini Zucchini, curioșii pot descoperi Grădina Botanică cu tururi ghidate iar cei activi pot încerca un antrenament de frisbee sau slackline.

Gurmanzii vor regăsi la Picnic o selecție diversă de bucătării urbane gata să pună în valoare gusturi și experiențe culinare noi. Printre invitați se numără Burger Van, Furgoneta, Switch.Eat on wheels, Van Pizza, Simbio pe roți, Finca Alioli, Bucateria, Moritz Eis, Puro & Bio și nu numai.

Biletele la Marele Picnic pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook și Eventim la prețul de 25 lei/ seară și 40 lei/ abonament sau la fața locului la prețul de 30 de lei/ seară sau 50 lei/abonament, în limita locurilor disponibile.

Copiii sub 12 ani beneficiază de intrare gratuită în spațiul picnicului însă filmele pot fi vizionate de copiii sub 12 ani doar cu acordul părinților.

Important: deși prognoza meteo este prietenoasă pentru weekendul 29-30 iulie, în cazul în care vremea nu va permite proiecția filmelor în aer liber, evenimentul va fi reprogramat pentru weekendul următor, respectiv weekendul 5-6 august.

Foto:  Marele Picnic ShortsUP – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.