Cinema dincolo de moarte. „Visita ou Memórias e Confissões”, de Manoel de Oliveira
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-dincolo-de-moarte-visita-ou-memorias-e-confissoes-de-manoel-de-oliveira/

Filmul „Visita ou Memórias e Confissões”, regizat de Manoel de Oliveira în 1981, considerat un imn închinat vieţii şi iubirii familiale, a fost proiectat în premieră mondială, marţi seară, la Porto, la o lună după moartea celebrului cineast portughez, decedat la vârsta de 106 ani, pe 2 aprilie.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2015

„Visita ou Memórias e Confissões”, de Manoel de Oliveira / Cineastul portughez a dorit ca acest film să fie proiectat în sălile de cinematograf doar după moartea sa.

După 34 de ani şi alte 30 de filme, „Visita ou Memórias e Confissões” („Vizită sau amintiri şi confesiuni”) a fost proiectat în premieră mondială marţi seară, în faţa unui public nerăbdător, care a umplut până la refuz auditoriul Teatrului Rivoli din Porto, oraşul natal al cineastului Manoel de Oliveira.

Considerat până marţi cel mai bine păstrat secret din cinematografia portugheză, filmul „Visita ou Memórias e Confissões” reprezintă o operă-testament, care priveşte spre trecut, fără nostalgie, pentru a celebra viaţa unui artist fără pereche în universul cinematografic.

Ultima producţie cinematografică regizată de Manoel de Oliveira, scurtmetrajul „O Velho do Restelo”, a fost lansată pe marile ecrane în vara anului 2014. Pelicula a fost proiectată apoi la Festivalul de Film de la Veneţia.

De la primul său film, „Douro, Faina Fluvial”, lansat în 1931, Manoel de Oliveira a făcut peste 50 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, realizând cea mai mare parte a operei sale după ce trecuse de vârsta de 60 de ani.

Foto: Manoel de Oliveira – wikipwdia

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.