Cinema Elvire Popesco – Cel mai bun repertoriu de filme din rețeaua Europa Cinemas
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-elvire-popesco-cel-mai-bun-repertoriu-de-filme-din-reteaua-europa-cinemas/

Cea mai bună programare, parteneriate de excepţie, peste 900 de proiecţii anuale, mai mult de 60 de mii de spectatori în 2016 – Cinema Elvire Popesco al Institutului Francez din Bucureşti este cea mai bună sală din reţeaua Europa Cinemas în ceea ce priveşte programarea.

Un articol de Petre Ivan|28 noiembrie 2017

Premiul în acest sens a fost înmânat lui Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România, și lui Boglarka Nagy, responsabilă cu programarea cinematografică a Institutului Francez din București, cu ocazia Galei Premiilor Europa Cinemas, organizată vineri 24 noiembrie la Cinema Pro, în cadrul celei de a 20-a Conferințe Europa Cinemas.

„Nu este vorba de un premiu conjunctural ; oferta cinematografică a acestei săli respectă cel mai bine criteriile de calitate pe care le-am impus”, a spus Claude-Eric Poiroux, directorul general al organizației.

Această distincție confirmă statutul aparte și importanța pe care Sala Elvire Popesco le-a dobândit în peisajul cultural al capitalei României; de asemenea, premiul pune în evidență excelența muncii depuse de Boglarka Nagy și de întreaga echipă a cinematografului nostru. – Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România.

„Încercăm să împrietenim publicul român cu filmul european și de artă grație proiecțiilor pe care le propunem, dar și printr-un întreg demers de educare și de formare estetică și tehnică. Iar rezultatele nu au întârziat să apară – am reușit să creăm în jurul acestui proiect o întreagă comunitate de spectatori, în special tineri, ale cărei efective cresc în mod constant. Acest premiu recompensează, în aceeași măsură, și activitatea echipei tinere și dinamice de voluntari care se adaugă, cu entuziasm, micii noastre ”familii” de la Cinema Elvire Popesco. Lucrăm pentru a crea punți și legături între oameni, dar și pentru a încuraja o întoarcere la adevăratele valori culturale, valori pe care le promovăm și în care credem” a explicat Boglarka Nagy.

Construit în 1974, renovat între 2011 și 2012, Cinema Elvire Popesco este membru al rețelei Europa Cinemas din 2007. Cu o capacitate de 183 de locuri și propunând săptămânal câte 5-6 titluri noi, pe tot parcursul anului, din repertoriul european, independent și de artă, sala a devenit unul dintre reperele esențiale ale cinefililor din București și din România. Pe de altă parte, programarea încurajează atât industria românească de film cât și educația cinematografică, prin organizarea de ateliere pentru publicul tânăr, prin întâlniri și dezbateri cu cineaști.

În cadrul aceleiași Gale Europa Cinemas, sălile Agrafka&KIKA din Cracovia (Polonia) au primit premiul pentru cele mai bune activități pentru publicul tânăr, iar lui Lionello Cerri de la rețeaua italiană Anteo, i-a fost decernat premiul pentru cel mai bun antreprenor al anului.

Creată în 1992, rețeaua Europa Cinemas are în componență, la ora actuală, 1126 săli cu 2806 ecrane, din 680 de orașe din 43 de țări. Europa Cinemas este subvenționată de programul MEDIA (Europa Creativă) al Uniunii Europene și de Centrul național al cinematografiei și al imaginii animate din Franța; rețeaua Institutului Francez de la Paris este parteneră Europa Cinemas (42 de săli, 44 de ecrane din 42 de orașe din 31 de țări europene și din lume).

”Europa Cinemas este prima rețea de săli care programează cu precădere film european. Obiectivul său este acela de a sprijini financiar și operațional sălile care se angajează să programeze un număr important de producții europene ne-naționale și să organizeze activități educative și de promovare a acestui tip de creație pentru publicul tânăr”, indică responsabilii Europa Cinemas.

Foto: Cinema Elvire Popesco – Ionut Dobre

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.