Cinema imersiv, o premiera in Romania, la AFF Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-imersiv-o-premiera-in-romania-la-aff-sibiu/

Între 17 şi 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepţie de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experienţe inedite de proiecţii crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2016

Cele mai reușite documentare de autor produse recent în lume sunt incluse în secțiunea competițională OutStanDox.

Dead Slow Ahead (regia Mauro Herce) – premiat la festivaluri de profil din Lisabona, Locarno și Jihlava, Depth Two (regia Ognjen Glavonić) sau

The New Man (regia Aldo Garay) – premiul Teddy pentru cel mai bun documentar la Berlinale, sunt doar câteva dintre filmele care pun zoom pe Cinema imersivrealități umane și redau drame dintr-un trecut nelămurit sau dintr-un prezent tulbure, dincolo de bariere, clișee și decoruri.

Din lumea reală în realitatea virtuală

AFF 2016 propune un program inedit de documentare imersive care include producții creative realizate în formate noi: realitate virtuală, video 360 de grade, full-dome și web documentare.

În premieră absolută în România, în Piața Mare din Sibiu va fi amplasat un cinematograf-dom, o ocazie unică de a viziona filme 360 de grade pe un ecran în formă de cupolă. 8 documentare, dintre care 3 selectate special pentru Astra Film Junior, vor oferi publicului o experiență captivantă, datorită câmpului vizual sporit și a sunetelor care vin din toate părțile. Acest tip de proiecție creează spectatorilor impresia că totul se desfășoară în jurul lor și senzația de prezență nemijlocită în centrul evenimentelor din film.

Documentarele full-dome vor transpune cinefilii față-n față cu spectacolul fascinant al aurorei boreale (Aurora: Lights of Wonder), cu arta de a zbura (Dream of Fly) sau cu scene de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial (World 2 War).

Cum se vede lumea prin ochelarii viitorului?

La Astra Film Sibiu, spectatorii vor avea ocazia să experimenteze și să interacționeze cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală: Oculus Rift, pentru o vizionare interactivă și Samsung Gear VR, pentru filme 360 de grade.Cinema imersiv

Realitatea virtuală deschide calea către o comunicare bazată pe empatie: perspectiva împărtășită creează un soi de înțelegere, iar utilizatorul, izolat în spațiul digital, devine parte a lumii virtuale și are posibilitatea de a întreprinde diferite acțiuni: poate manipula obiecte sau chiar să se miște fizic prin universul fictiv, făcându-l astfel să se simtă parte integrată a evenimentului prezentat.

Cum ar fi să faci o călătorie cu metroul prin Londra, chiar cu câteva clipe înainte de atentatele teroriste din 2015 (Witness)? Sau poate ești curios să testezi viața într-o celulă virtuală dintr-o închisoare americană (”6×9” A Virtual Experience of Solitary Confinement)?

30 de milioane de copii din Sudanul de Sud, Siria și Ucraina au migrat datorită războiului în ultimii ani, iar poveștile lor incredibile sunt la o pereche de ochelari distanță (The Displaced). 8 documentare din programul AFF vor reda lumea cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, de asemenea, o premieră în Sibiu.

Selecția AFF conține și 10 web documentare, toate integrând formatul 360 de grade, 3 dintre ele fiind producții românești care prezintă diferite problematici ale comunismului: închisoarea de la Râmnicu Sărat, o expoziție virtuală despre avortul în România comunistă sau Depozitul de Filme de la Cluj-Napoca.

Cetățeni ai lumii online

3 filme dezvăluie latura necunoscută a tărâmului pe care păşim atunci când accesăm mediul online, un tărâm care pare să fie plin de însuşiri, legi şi Cinema imersivlocuri neexplorate. Lo and Behold: Reveries of the Connected World (regia Werner Herzog) înfățișează oameni care au contribuit prin propria pasiune, imaginaţie, creativitate şi abilităţi tehnice pentru inventarea şi, ulterior, modelarea lumii pe care astăzi o ştim ca fiind Internetul.

Dacă ar fi să explorăm şi mai mult geografia umană a acestui tărâm online, cea mai mare ţară din prezent cu siguranţă ar fi cea a comunităţii Facebook, cuprinzând 1,7 miliarde utilizatori activi, ca locuitori. Care sunt legile în naţiunea Facebook şi ce se întâmplă dacă le încalci?; este punctul de plecare al filmului Facebookistan (regia Jakob Gottschau). Down the Deep, Dark Web (regia Duki Dror) ne invită să mergem dincolo de motorul „obişnuit”, „oficial” de căutare al mediului online indexat, detectabil şi să ajungem în străfundurile Internetului, lumea interlopă digitală, singura care mai păstrează speranța internetului liber.

Ne-am dorit în mod special să includem în programul ediției din acest an, pe lângă cinemaul documentar clasic, o selecție a celor mai noi formate ale documentarului imersiv: full-dome, VR sau video 360 de grade. Astfel, continuăm ideea inițială a festivalului pornit în urmă cu 23 de ani ca o platformă de cinema sincronizată cu ceea ce se întâmplă în lume în materie de producție de film. – Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Foto: Astra Film Sibiu  – astrafilm.ro

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.