„Cinema sub clar de lună” aduce avanpremiere românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-sub-clar-de-luna-aduce-avanpremiere-romanesti/

Seria de proiecţii „Cinema sub clar de lună“ oferă, în a patra săptămână, patru avanpremiere româneşti proiectate în aer liber la Bucureşti, pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu). La proiecţii, programate la ora 20.20, vor participa regizorii şi echipele filmelor, care vor răspunde întrebărilor publicului la sfârşit.

Un articol de Liliana Matei|27 august 2020

Seria de avanpremiere românești începe joi, 27 august, cu cel mai recent film al lui Dan Chișu, „5 minute”, avându-i în rolurile principale pe Mihai Călin și Diana Cavallioti.

Bazat pe fapte reale, „5 minute” pornește de la un conflict iscat într-un cinematograf unde rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. Câțiva spectatori se ridică și protestează față de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenți în sală, iar în urma conflictului un tânăr e rănit și a ajunge la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe. „5 minute” a fost proiectat în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Vineri, 28 august, se va proiecta „Și poate mai trăiesc și azi”, noul lungmetraj regizat de Tudor Cristian Jurgiu, cunoscut pentru debutul „Câinele japonez”. Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor interpretează rolurile a doi tineri care, seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme și cărți, își propun s-o trăiască pe pielea lor, fără să știe distanța dintre așteptări și realitate. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Sâmbătă, 29 august, urmează „Și atunci, ce e libertatea?”, bazat pe nuvela „Proiecte de trecut” a Anei Blandiana și regizat de Andrei Zincă. Pelicula a primit Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF 2020. Inspirat de evenimente petrecute în realitate, filmul este o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40 000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita „Siberia românească”. Din distribuție fac parte, printre alții, Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte și Magda Catone.

Duminică, 30 august, la „Cinema sub clar de lună” spectatorii vor putea vedea „Otto Barbarul”, lungmetrajul de debut al regizoarei Ruxandra Ghițescu, avându-i în distribuție pe Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu și Adrian Titieni.  Otto, un punker de 17 ani, se confruntă cu pierderea iubitei. El își continua viața locuind în spațiul gol lăsat de ea, dar, ca să supraviețuiască, trebuie să-și înfrunte pierderea și vinovăția, în compania muzicii lui și departe de prietenii obișnuiți.

La fiecare proiecție vor putea participa maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

„Cinema sub clar de lună“ va continua în același loc, în fiecare săptămână, până pe 27 septembrie, cu câte un film pe seară, de joi până duminică. Bucureștenii pot vedea, între altele, filme premiate la TIFF-ul de anul acesta, dar și lungmetraje din diverse secțiuni ale festivalului, plus alte titluri europene premiate sau cu succes la public.

„Cinema sub clar de lună“ este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT) și vine în întâmpinarea cinefililor, oferindu-le posibilitatea ca, până la deschiderea sălilor de cinema, să vadă filme pe ecran mare.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.

15
/10
/20

Ediția #15 a eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace festival se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie la Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București: Muzeul Theodor Aman, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Palatul Suţu, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production dar și on-air, pe Radio Guerrilla.

13
/10
/20

O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, „Vestita invazie a urșilor în Sicilia/ The Bears’ Famous Invasion of Sicily” (r. Lorenzo Mattotti) se vede pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

Pagina 1 din 27312345...102030...Ultima »