„Cinema sub clar de lună” aduce avanpremiere românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-sub-clar-de-luna-aduce-avanpremiere-romanesti/

Seria de proiecţii „Cinema sub clar de lună“ oferă, în a patra săptămână, patru avanpremiere româneşti proiectate în aer liber la Bucureşti, pe Calea Victoriei 192A (vizavi de Casa Vernescu). La proiecţii, programate la ora 20.20, vor participa regizorii şi echipele filmelor, care vor răspunde întrebărilor publicului la sfârşit.

Un articol de Liliana Matei|27 august 2020

Seria de avanpremiere românești începe joi, 27 august, cu cel mai recent film al lui Dan Chișu, „5 minute”, avându-i în rolurile principale pe Mihai Călin și Diana Cavallioti.

Bazat pe fapte reale, „5 minute” pornește de la un conflict iscat într-un cinematograf unde rulează un film controversat, despre un cuplu format din două femei. Câțiva spectatori se ridică și protestează față de comunitatea LGBT, membri ai acesteia fiind prezenți în sală, iar în urma conflictului un tânăr e rănit și a ajunge la spital. Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi în acțiunea de la cinematograf, printr-o investigație făcută de o tânără jurnalistă cunoscută pentru reportajele ei neobișnuit de îndrăznețe. „5 minute” a fost proiectat în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Vineri, 28 august, se va proiecta „Și poate mai trăiesc și azi”, noul lungmetraj regizat de Tudor Cristian Jurgiu, cunoscut pentru debutul „Câinele japonez”. Nicoleta Hâncu și Bogdan Nechifor interpretează rolurile a doi tineri care, seduși de ideea unei iubiri perfecte, ca-n filme și cărți, își propun s-o trăiască pe pielea lor, fără să știe distanța dintre așteptări și realitate. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Sâmbătă, 29 august, urmează „Și atunci, ce e libertatea?”, bazat pe nuvela „Proiecte de trecut” a Anei Blandiana și regizat de Andrei Zincă. Pelicula a primit Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF 2020. Inspirat de evenimente petrecute în realitate, filmul este o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40 000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita „Siberia românească”. Din distribuție fac parte, printre alții, Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte și Magda Catone.

Duminică, 30 august, la „Cinema sub clar de lună” spectatorii vor putea vedea „Otto Barbarul”, lungmetrajul de debut al regizoarei Ruxandra Ghițescu, avându-i în distribuție pe Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu și Adrian Titieni.  Otto, un punker de 17 ani, se confruntă cu pierderea iubitei. El își continua viața locuind în spațiul gol lăsat de ea, dar, ca să supraviețuiască, trebuie să-și înfrunte pierderea și vinovăția, în compania muzicii lui și departe de prietenii obișnuiți.

La fiecare proiecție vor putea participa maximum 150 de spectatori, cu respectarea regulilor de siguranță sanitară. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

„Cinema sub clar de lună“ va continua în același loc, în fiecare săptămână, până pe 27 septembrie, cu câte un film pe seară, de joi până duminică. Bucureștenii pot vedea, între altele, filme premiate la TIFF-ul de anul acesta, dar și lungmetraje din diverse secțiuni ale festivalului, plus alte titluri europene premiate sau cu succes la public.

„Cinema sub clar de lună“ este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT) și vine în întâmpinarea cinefililor, oferindu-le posibilitatea ca, până la deschiderea sălilor de cinema, să vadă filme pe ecran mare.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.