„Cinema sub clar de lună” cu Spioni de ocazie și filme de Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-sub-clar-de-luna-cu-spioni-de-ocazie-si-filme-de-oscar/

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme româneşti, Câmp de maci şi documentarul Spioni de ocazie, alături de producţii străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, şi Apples, co-produs de Cate Blanchett şi propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internaţional.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2021

Proiecțiile în spațiul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8) vor continua în fiecare săptămână, până pe 17 octombrie. Programul poate fi consultat pe transilvaniafilm.ro și facebook.com/TransilvaniaFilm/. Biletele sunt disponibile pe eventbook.ro/program/cinema-sub-clar-de-luna.

Program 28 septembrie-3 octombrie

Marți, 28 septembrie, 20:00
Câmp de maci
r. Eugen Jebeleanu | România, 2020 | 83′
Cu: Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Radouan Leflahi

Cristi este un tânăr jandarm din Bucureşti care a ascuns toată viaţa că este gay. Când face parte din echipa chemată să restabilească ordinea într-un cinema unde proiecţia unui film LGBT a fost oprită de un grup ultranaţionalist, unul din spectatori îl recunoaşte și ameninţă că-l va demasca în faţa tuturor…
Premiul pentru regie și Premiul Publicului la TIFF 2021

Vineri, 1 octombrie, 20:00
Noaptea regilor (Night of the Kings)
r. Philippe Lacôte | Franța, Canada, Senegal, 2020 | 93’
Cu: Koné Bakary, Isaka Sawadogo, Steve Tientcheu

Un tânăr este trimis în La Maca, o închisoare din Coasta de Fildeș condusă de condamnaţi şi unde dăinuie o tradiţie sumbră: la fiecare lună roşie, un povestaş este ales dintre deţinuţi pentru a spune o poveste. Ales de liderul închisorii, tânărul află curând ce soartă îl aşteaptă… Unul dintre cel mai bine primite filme ale anului trecut!
Film aflat pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, 2021;

Sâmbătă, 2 octombrie, 20:00
Mere (Apples)
r. Christos Nikou | Grecia-Polonia-Slovenia, 2020 | 90′
Cu: Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Anna Kalaitzidou

Aris este pacient într-un program ce ar trebui să-l ajute să se reintegreze în societate după ce şi-a pierdut memoria. După tratamentul menit să-i creeze noi amintiri pe care le documentează apoi în imagini, Aris revine la viaţa obişnuită, dar cine este el cu adevărat?
Film co-produs de Cate Blanchett.
Propunerea Greciei la Oscar; Veneția 2020, secțiunea Orizzonti; Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de la Salonic

Duminică, 3 octombrie, 20:00
Spioni de ocazie
r. Oana Giurgiu | România, 2021 | 119′
Cu: Paul Ipate, Ioan Paraschiv, Mihai Niţă, Daniel Achim
În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 din Cairo decide recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Misiunea lor? Să găsească prizonierii şi să organizeze o potenţială evadare.
Un foto-documentar inventiv, cu imagini semnate de Alex Gâlmeanu.
Mențiune specială la Astra Film Festival 2021; Premiera mondială la TIFF 2021

„Cinema sub clar de lună” va avea loc cu respectarea măsurilor de siguranță necesare în această perioadă. Masca de protecție este obligatorie pe toată durata evenimentului. Totodată, va fi permis accesul persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, al celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii evenimentului şi al persoanelor care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii evenimentului.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.