Cinema-ul românesc la 25 de ani de la Revoluţie: Strălucitor peste graniţă, puţin iubit acasă
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-ul-romanesc-la-25-de-ani-de-la-revolutie-stralucitor-peste-granita-putin-iubit-acasa/

La 25 de ani de la Revoluţia din ’89, cinema-ul din România este “strălucitor peste graniţă, prea puţin iubit acasă”, în viziunea Irinei Margareta Nistor, şi “mai aşezat”, după cum crede Tudor Giurgiu, în timp ce Andrei Ujică spune că filmul românesc de autor “este cel mai pe val din Europa”.

Un articol de Petre Ivan|30 Decembrie 2014

Imediat după Revoluţia din ’89, cineaştii români şi-au cerut drepturile în stradă. Astfel, în 1990, potrivit unui articol apărut în presa vremii, reprezentanţii industriei cinematografice au organizat proteste, prin care îşi făceau publice cerinţele.

“După cum am relatat ieri”, scria autorul materialului apărut în România Liberă, “la ora 14 urma să se declanşeze greva foamei, organizată de cineaşti. Ceea ce s-a şi întâmplat. În Piaţa Victoriei, însă… aglomeraţie mare. Şi militarii aşteptau la rând, de două zile, cu şi fără ploaie”.

Astfel, cineaştii au pornit în căutarea unui alt loc pentru protest “şi, pe drum, spre Intercontinental, s-au întâlnit cu domnul Sergiu Nicolaescu, care venea din direcţie inversă”.

Pe pancartele cineaştilor se regăseau mesaje precum “Greva foamei pentru o cinematografie independentă”, “Vrem o cinematografie fără birocraţie”, “Spectatorii sprijină independenţa cinematografiei”, “Să dăm şansa filmului să contribuie la renaşterea morală şi culturală a României”, “Afară cu securiştii”, “Musafirii şi bîtlanii oferă cel mai frumos spectacol când pleacă”, “Avem ochiul format; vedem comuniştii din balcon”, “Nu vrem o restructurare a vechiului comunism – Jos noul comunism”, “Artiştii români nu au nevoie de comisari politici” şi “Suntem alături de muncitorii minţiţi de FSN”.

Greva din 1990 a continuat în faţa Ateneului Român din Bucureşti; erau “puţini, dar hotărâţi”. La 25 de ani de la evenimentele din decembrie ’89 şi

Criticul de film Irina-Margareta Nistor

Criticul de film Irina-Margareta Nistor

la 24 de ani de la greva din 1990, cinematografia română încă se luptă cu sursele de finanţare şi, poate, cu recunoaşterea pe plan intern. Generaţiile de cineaşti s-au schimbat, iar cinematografia română a cunoscut succesul şi aprecierea peste graniţă.

Cu un Cristian Mungiu care a adus în România, după ’89, marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, mult râvnitul Palme d’Or, primit pentru un film despre avorturile practicate ilegal în perioada comunistă, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, un Cristi Puiu nominalizat la premiile Academiei de Film Europene, cu “Moartea domnului Lăzărescu”, şi premiat la numeroase festivaluri, printre care cele de la Cannes, Cottbus, Chicago şi Berlin, un Adrian Sitaru, tot reprezentant al “noului val” al cinematografiei române, premiat la Locarno, Palm Springs şi Varşovia, şi un Corneliu Porumboiu, premiat cu Camera d’Or la festivalul de pe Croazetă, dar şi la alte evenimente cinematografice de profil, precum cele de la Copenhaga şi Buenos Aires, cinematografia română a căutat drumul prin care filmul să “contribuie la renaşterea morală şi culturală a României”, notează Mediafax.

Criticul de film Irina Margareta Nistor, devenită celebră pentru vocea sa în perioada comunistă, când dubla filmele de pe casetele video aduse în ţară “pe sub mână”, a declarat că cinematografia română, la 25 de ani de la Revoluţie, este “strălucită şi strălucitoare peste graniţă, prea puţin iubită acasă”.

Foto: Cinema-ul românesc

23
/04
/19

INTERVIU O întâlnire cu actrița Ana-Maria Ivan, pe care o regăsim în distribuția așteptatului musical „We Will Rock You”, semnat de Răzvan Mazilu, care a avut de curând premiera la Sala Palatului. „Musicalul mă face să mă simt împlinită cu adevărat și mă provoacă să îmi doresc mai mult de la mine”, spune Ana-Maria.

23
/04
/19

Premiera de gală Parking – una dintre cele mai așteptate ale anului - deschide cea de-a 18-a ediție TIFF. Proiecția va avea loc vineri, pe 31 mai, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum și alți actori și membri ai echipei filmului vor fi prezenți la Gala de Deschidere programată de la ora 20:45.

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

22
/04
/19

Filmul „Under the Silver Lake” (regia: David Robert Mitchell) intră în cinematografe pe 26 aprilie. L-am vizionat deja în cadrul American Independent Film Festival. Iată ce am văzut.

19
/04
/19

Realizarea unui film necesită timp și mulți bani. Doar o nevoie interioară de nestăpânit ar trebui să împingă pe cineva la un efort atât de mare. Însă două filme românești recente, lansate într-un trist anonimat, arată că nu trebuie să ai talent şi nici măcar meșteșug pentru a te pretinde cineast.

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

15
/04
/19

Independența Film anunță lansarea în cinematografele din România, din 26 aprilie, a neo-noir-lui regizat de David Robert Mitchell: Under the Silver Lake. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, unde a atras atenția criticilor de film și cinefililor prin originalitatea sa, regie, soundtrack și imagine.

Page 1 of 23312345...102030...Last »