Cinemascop, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-la-final/

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediţie anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Vizitatorii grădinii de vară au avut parte de 7 zile pline, iar reacțiile pozitive venite din partea vechilor și noilor fani ai festivalului i-au încurajat pe organizatori.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost vizitată, între 1-7 august, de peste 1500 de spectatori la proiecțiile de filme europene, 150 de copii la atelierele de creație, iar 120 de persoane s-au bucurat de spectacolul de teatru „Ia mai zi ceva!”, organizat de Centrul Educaț ional de Arte Performative CEVA.

Cifrele sunt importante, însă mai importante sunt reacțiile publicului, care seară de seară, după film, au împărtășit cu organizatorii părerile lor despre proiecții și atmosferă – unele filme s-au bucurat de aplauze, altele i-au pus pe gânduri pe spectatori, i-au

amuzat, sau i-au făcut să-și îmbrățișeze mai tare familia.

Filmele din selecția de anul acesta au fost oferite de Goethe-Institut București, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman și Centrul Ceh, care este și organizatorul festivalului, alături de EUNIC România.

Copiii care au participat la ateliere de creație organizate în cadrul evenimentului au desenat, pictat, făcut colaje și modelat cu plastilină, dar au și învățat lucruri noi despre artă. Ceilalți vizitatori au putut afla mai multe despre arhitectura poloneză sau designul suedez din expozițiile „Polska Architecture” și „Sustain Able Voices”, oferite de Institutul Polonez, respectiv Ambasada Suediei. Aceste expoziții, precum și „Frenzyforia”, ce se găsește în white cube-ul E T A J on Wheels din grădină, sunt parte din proiectul Eforie Colorat și pot fi vizitate până pe 4 septembrie.

Chiar dacă Cinemascop este acum o tradiție la început de august, grădina de vară este plină de viață pe toată perioada estivală. Proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale și aflat la a doua ediție, se desfășoară anul acesta între 4 iulie–4 septembrie și aduce o serie de peste 200 de evenimente menite să îmbogățească viața culturală a turiștilor și localnicilor din Eforie Sud. Așa că, dacă nu ați ajuns la Cinemascop, vă puteți încă bucura de filme și o sumedenie de alte activități

în hub-ul în care s-a transformat grădina de vară din Eforie Sud.

„Ca de obicei, a fost o mare plăcere să petrecem întreaga săptămână la Cinemascop, în Eforie Sud. După 5 ediții, simțim că suntem cel mai aproape de ceea ce își imagina Centrul Ceh atunci când a redeschis, în 2018, cinematograful abandonat.

Acum este un adevărat centru cultural cu un program pe tot parcursul verii, iar spațiul a devenit mai bine pus la punct ca niciodată în acest an. Bineînțeles, acest lucru nu ar fi fost posibil fără un angajament puternic al partenerului nostru local Eforie Colorat, iar rețeaua largă de parteneri locali, naționali și internaționali este un element cheie pentru succesul întregului proiect”, a spus Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Atât festivalul Cinemascop, cât și Eforie Colorat, înseamnă mai mult decât organizarea de evenimente culturale. Prin reactivarea uneia dintre grădinile de vară de pe litoral, atenția s-a îndreptat către potențialul pe care aceste spații îl dețin şi către repunerea lor în circuit ca elemente active ale patrimoniului cultural. Cu atât mai mult, litoralul românesc nu este asociat în mod normal cu evenimentele culturale și educative. Însă orașe ca Eforie Sud au nevoie sporită de aceste componente în viața locuitori lor și, de ce nu, în vacanțele turiștilor veniți din toată țara. Cinemascop și-a dorit și a reușit să fie un exemplu de bune practici, iar proiectul Eforie Colorat a desăvârșit scopurile inițiale.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.