Cinemascop, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-la-final/

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediţie anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

Vizitatorii grădinii de vară au avut parte de 7 zile pline, iar reacțiile pozitive venite din partea vechilor și noilor fani ai festivalului i-au încurajat pe organizatori.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost vizitată, între 1-7 august, de peste 1500 de spectatori la proiecțiile de filme europene, 150 de copii la atelierele de creație, iar 120 de persoane s-au bucurat de spectacolul de teatru „Ia mai zi ceva!”, organizat de Centrul Educaț ional de Arte Performative CEVA.

Cifrele sunt importante, însă mai importante sunt reacțiile publicului, care seară de seară, după film, au împărtășit cu organizatorii părerile lor despre proiecții și atmosferă – unele filme s-au bucurat de aplauze, altele i-au pus pe gânduri pe spectatori, i-au

amuzat, sau i-au făcut să-și îmbrățișeze mai tare familia.

Filmele din selecția de anul acesta au fost oferite de Goethe-Institut București, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman și Centrul Ceh, care este și organizatorul festivalului, alături de EUNIC România.

Copiii care au participat la ateliere de creație organizate în cadrul evenimentului au desenat, pictat, făcut colaje și modelat cu plastilină, dar au și învățat lucruri noi despre artă. Ceilalți vizitatori au putut afla mai multe despre arhitectura poloneză sau designul suedez din expozițiile „Polska Architecture” și „Sustain Able Voices”, oferite de Institutul Polonez, respectiv Ambasada Suediei. Aceste expoziții, precum și „Frenzyforia”, ce se găsește în white cube-ul E T A J on Wheels din grădină, sunt parte din proiectul Eforie Colorat și pot fi vizitate până pe 4 septembrie.

Chiar dacă Cinemascop este acum o tradiție la început de august, grădina de vară este plină de viață pe toată perioada estivală. Proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale și aflat la a doua ediție, se desfășoară anul acesta între 4 iulie–4 septembrie și aduce o serie de peste 200 de evenimente menite să îmbogățească viața culturală a turiștilor și localnicilor din Eforie Sud. Așa că, dacă nu ați ajuns la Cinemascop, vă puteți încă bucura de filme și o sumedenie de alte activități

în hub-ul în care s-a transformat grădina de vară din Eforie Sud.

„Ca de obicei, a fost o mare plăcere să petrecem întreaga săptămână la Cinemascop, în Eforie Sud. După 5 ediții, simțim că suntem cel mai aproape de ceea ce își imagina Centrul Ceh atunci când a redeschis, în 2018, cinematograful abandonat.

Acum este un adevărat centru cultural cu un program pe tot parcursul verii, iar spațiul a devenit mai bine pus la punct ca niciodată în acest an. Bineînțeles, acest lucru nu ar fi fost posibil fără un angajament puternic al partenerului nostru local Eforie Colorat, iar rețeaua largă de parteneri locali, naționali și internaționali este un element cheie pentru succesul întregului proiect”, a spus Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Atât festivalul Cinemascop, cât și Eforie Colorat, înseamnă mai mult decât organizarea de evenimente culturale. Prin reactivarea uneia dintre grădinile de vară de pe litoral, atenția s-a îndreptat către potențialul pe care aceste spații îl dețin şi către repunerea lor în circuit ca elemente active ale patrimoniului cultural. Cu atât mai mult, litoralul românesc nu este asociat în mod normal cu evenimentele culturale și educative. Însă orașe ca Eforie Sud au nevoie sporită de aceste componente în viața locuitori lor și, de ce nu, în vacanțele turiștilor veniți din toată țara. Cinemascop și-a dorit și a reușit să fie un exemplu de bune practici, iar proiectul Eforie Colorat a desăvârșit scopurile inițiale.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.