Cinemascop – (mai mult decât) un festival de film la mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-mai-mult-decat-un-festival-de-film-la-mare/

A treia ediţie a festivalului Cinemascop a avut loc între 1-5 august în Grădina de vară din Eforie Sud, după ce timp de mai multe luni posibilitatea organizării unui astfel de eveniment a fost incertă.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2020

Faptul că festivalul se desfășoară în aer liber a devenit un avantaj și, cu un set de reguli de urmat, cei prezenți au putut să se bucure de filme și artă sub cerul liber timp de 5 zile.

Anul 2020 a început cu planuri mari. Cu toate că acestea au fost date peste cap ulterior, speranța că cea de-a treia ediție a festivalului Cinemascop va avea loc de la 1 august, așa cum este tradiția, a rămas. Și s-a întâmplat! Festivalul a fost încă o dată un succes, spectatorii au aplaudat, au râs și s-au emoționat seară de seară. Atmosfera de festival i-a întâmpinat pe vizitatorii ce au trecut pragul grădinii, iar noile reguli ce au trebuit urmate nu au fost un impediment ci, din contră, au subliniat faptul că filmul și arta ne pot aduce împreună în orice situație, chiar dacă acest lucru presupune purtarea măștii și păstrarea distanțării fizice. 

Cele 200 de locuri disponibile s-au ocupat în fiecare seară. Spectatorii au vazut filme europene, oferite de membrii EUNIC România – Delegația Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh (prin Ambasada Republicii Cehe), Insititutul Polonez, Ambasada Suediei și Institutul Cultural Român – precedate de animații de scurt metraj oferite de către Institutul Francez. De asemenea, Reprezentanța Comisiei Europene în România, care a sprijit proiectul de la început, a revenit anul acesta cu spotul pentru documentarul „Generațiile UE”, ce va fi lansat în curând. 

Dar Cinemascop a avut de oferit mai mult decât filme. Expoziția de fotografie, care a devenit deja un element tradițional, a oferit o imagine de ansamblu asupra scurtului, dar intensului istoric al festivalului. Componenta artistică nu a lipsit nici anul acesta, deoarece E T A J on wheels a venit la Cinemascop cu un white cube ce a fost instalat în incinta cinematografului, în care au fost prezentați artiști români în fiecare zi, cu expoziții solo și duo. De asemenea, cei care au vizitat grădina înainte de film au putut să răsfoiască și să ia acasă cărți și alte materiale informative din partea institutelor culturale partenere și a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru a întregi atmosfera, vizitatorii s-au bucurat de bomboane M&M’s cadou și de mult așteptata bere cehă Budweiser Budvar, oferită la finalul proiecției. 

Cinemascop a apărut în 2018, la inițiativa Centrului Ceh București. La început o idee nebunească, proiectul a prins contur în cele câteva luni de pregătiri, în care redeschiderea unei grădini de vară abandonate a devenit un obiectiv tangibil. Împreună cu EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Eforie și al RADEF RomâniaFilm, echipa Centrului Ceh, formată din fostul director František Zachoval (în prezent, Robin Ujfaluši), Sorina Neaga și Emil Cristian Ghiță, a reușit să pună din nou pe hartă un spațiu uitat și, timp de câteva zile pe an, să ofere turiștilor și localnicilor din Eforie Sud posibilitatea de a (re)vedea filme pe ecranul cinemascop al grădinii. În timp, spațiul a reînviat, activitățile din timpul festivalului au devenit mai variate și grădina s-a umplut de spectatori entuziaști.  

Chiar dacă a fost organizat într-un format restrâns, Cinemascop a reușit și anul acesta să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber celor aflați la mare, cultura fiind un element deseori ignorat într-un astfel de context. Iar pentru a vedea un film în aer liber există, iată, locuri care au fost construite chiar cu acest scop: grădinile de vară.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.