Cinemateca Docuart: ultima proiecție de documentar a lunii februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-docuart-ultima-proiectie-de-documentar-a-lunii-februarie/

Cinemateca Docuart aduce luni, 25 februarie, un nou documentar românesc la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, începând cu ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2019

Cinemateca Docuart se întâmplă pentru cea de-a doua oară în luna februarie și propune de această dată o producție semnată de regizorul Liviu Tofan (foto).

Brașov 1987. Doi ani prea devreme este un prolog pentru revoluţia ce avea să se întâmple în 1989. Filmul urmărește o situație istorică recentă, care, aflată fiind în umbra marii Revoluții din 1989, este readusă în atenție și, cel mai important, adevărurile îi sunt aduse în discuție.

Noiembrie 1987 a adus cea mai mare mișcare de protest în istoria comunismului român. După repetate tăieri de salarii, oamenii din Brașov au ieșit în stradă, în număr estimat de 10.000, și au strigat pentru prima dată Jos Ceaușescu. Sute au fost arestaţi și bătuţi, femei și copii, iar 61 dintre muncitori au fost deportaţi în orașe îndepărtate.

Brașov 1987. Doi ani prea devreme a fost premiat în cadrul festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest 2018, în secțiunea dedicată producțiilor de televiziune.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A) cu regizorul Liviu Tofan.

Intrarea la eveniment este liberă.

Cinemateca Docuart este o inițiativă care a luat naștere prin asociația culturală dedicată filmului documentar românesc, Docuart, și Casa de Cultură a Studenților din București și reprezintă o încercare de a aduce în atenția publicului, un produs cinematografic subreprezentat – documentarul românesc – și un spațiu cu potențial de revitalizare pe harta culturală a Bucureștiului.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: