Cinemateca Eforie a redevenit un punct de atracţie pentru cinefili
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-eforie-a-redevenit-un-punct-de-atractie-pentru-cinefili/

Sala Eforie a Cinematecii Române a renăscut de câteva luni ca un punct central al cinefiliei bucureştene, prin diverse serii de proiecţii speciale – atât cu filme de patrimoniu, cât şi cu filme noi -, în prezenţa unor invitaţi.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 martie 2022

În bula cinefilă, de câteva luni, de când cu reducerea şi apoi ridicarea restricţiilor, se întâmplă un lucru spectaculos. Celebra sală Eforie a Cinematecii Române a renăscut ca un punct central al cinefiliei bucureştene. Nu ştiu cum e la proiecţiile obişnuite din program (dar am înţeles că şi la ele vin mai mulţi spectatori decât acum câţiva ani), dar la proiecţiile speciale e incredibil să vezi zeci şi zeci de oameni.

Probabil că o explicaţie sunt nevoia de a ieşi totuşi la cinema după pandemie şi dorinţa de a vedea filme pe ecran mare, alături de alţi cinefili şi în prezenţa unor invitaţi. E o dorinţă cu atât mai îmbucurătoare, cu cât accesul online la filme, în special la cele de patrimoniu, este atât de facil astăzi, în epoca platformelor de tot felul.

Dar principalul motiv sunt totuşi diversele iniţiative care animă programul Cinematecii (în acest sens, e de salutat deschiderea pe care o arată sala Eforie, gestionată de Ruxandra Fulger).

„Vinovat” pentru o foarte mare parte din acest entuziasm renăscut pentru cinefilie este criticul şi curatorul Andrei Rus (cadru didactic la UNATC), cu proiecţiile pe care le organizează în cadrul programelor Să Film! (cu producţii noi) şi Arhiva Activă (cu filme vechi) şi cu ciclurile de mari cineaşti, acestea din urmă bazate pe filmele existente în arhivă (în prezent, în fiecare miercuri, e o retrospectivă dedicată lui Roberto Rossellini, după ce anterior a fost una dedicată lui Jean-Luc Godard).

Proiecţiile beneficiază şi de o bună promovare, care trece dincolo de studenţii de la UNATC, şi sunt însoţite de dezbateri consistente cu diverşi oameni de film.

Dar mai sunt şi alte iniţiative: Cineclubul FilmMenu (revista studenţilor de la Filmologie de la UNATC), coordonat în principal de criticii Andreea Chiper şi Teodora Leu, Horror Forum-ul de sâmbăta (coordonat de criticul Sebastian M. Ceolca, în acelaşi timp moderatorul unei discuţii cu câte un critic invitat), Cineclubul F-SIDES, dedicat filmelor realizate de femei şi însoţit de dezbateri deopotrivă despre cinema şi teme sociale.

La toate acestea se adaugă diverse alte proiecţii speciale, de exemplu prilejuite de apariţia unor cărţi de cinema. În perioada asta, duminicile, e în derulare un ciclu de filme alese în jurul noii traduceri din Andre Bazin apărute la Polirom, „Ce este cinematograful. Volumul I”. Recent, sala Eforie era ocupată pe mai mult de jumătate la proiecţia cu „Persona” (1966), precedată de o discuţie în jurul traducerii apărute la Editura Nemira a unei cărţi a lui Ingmar Bergman, care l-a avut invitat pe Andrei Gorzo. Am mai văzut câteva discuţii şi lansări organizate de critici apropiaţi de revista Film a UCIN.

Sper să ţină cât mai mult! Dacă sunteţi din Bucureşti şi nu aţi ajuns încă la nici una dintre aceste proiecţii, recomand să o faceţi.

 

Foto: Proiecţie din cadrul „Să Film!” cu „Imaculat” (2021), în prezenţa criticului Andrei Rus, a co-regizoarei Monica Stan şi a actriţei Ana Dumitraşcu.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.