Cinemateca Patria Brașov, primul popas al Caravanei Docuart 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemateca-patria-brasov-primul-popas-al-caravanei-docuart-2015/

Caravana Docuart ajunge sâmbătă, 28 februarie, în Braşov, la Cinemateca Patria, cu filmele premiate la Bucureşti Docuart Fest 2014, singurul festival dedicat exclusiv documentarelor româneşti.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2015

Caravana, o inițiativă Docuart, promovează filmul documentar autohton și tinerii regizori. Ca și în 2014, evenimentul se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

Prima oprire va fi la Brașov, acolo unde, începând cu orele prânzului, vor rula proiecții urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri care îi au ca protagoniști pe realizatorii filmelor. Discuțiile libere și sesiunile de Q&A au devenit o tradiție în cadrul evenimentelor Docuart.

Vor rula: „Afacerea Tanase” (R: Ionuț Teianu), „O altă zi a omenirii” (R: Alexandru Vlad), „Iulian” (R: Alexandru Mironescu), „În spatele cortinei” (R: Bogdan Mustață), „Sorin Chifiriuc: compromis” (R: Alexandru Badea), „George” (R: Alexandra Coca-Cozma) și „Aici Nora Iuga” (R: Vlad Rotaru). Documentarele spun povești reale construite în mod original, care sapă în istorie, în adâncurile muzicii și printre ițele vieții de om literar sau în alte povești de viața reale, rar întâlnite.

Programul caravanei, aici.

Simultan cu formarea tinerilor artiști, trebuie acordată grijă și educării publicului, prin dezvoltarea gustului său pentru artă, cinematografie și încurajarea participării la evenimente culturale care să le deschidă orizontul și să îi învețe despre importanța teribilă a calității în detrimentul cantității. Odată asimilată și înțeleasă această idee, ierarhia în societate se stabilește în mod corect și odată cu interesul publicului, cultura va prospera și va aduce cu sine, în mod natural, creșterea nivelului și a mult discutatei și necesare calități.

Intrarea este liberă pentru toti cinefilii curioși și dornici de documentar românesc. Sunteți așteptati pentru o zi bogată în proiecții, cultură și experiențe noi.

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan

24
/02
/15

Neill Blomkamp revine la invitația pe care ne-a făcut-o în filmele sale anterioare, District 9 şi Elysium, aceea de a ne reimagina lumea în care trăim. Blomkamp a combinat acţiunea cu conştiinţa socială, iar această combinaţie a stârnit o reacţie de neuitat, rămânând în memoria spectatorilor.