Cinematografia, 120 de ani de existenţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinematografia-120-de-ani-de-existenta/

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat ” La Sortie de l’usine Lumière à Lyon”, marcând astfel naşterea cinematografiei.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2015

După ce americanul Thomas Edison a inventat, în 1891, prima cameră de filmat, kinetograful, şi un aparat care permitea vizualizarea individuală a filmelor, kinetoscopul, Louis Lumière a pus la punct, în 1895, o nouă invenţie – cinematograful, care funcţiona atât ca o cameră de filmat, cât şi ca un proiector.

Până la sfârşitul anului 1895, fraţii Lumière au turnat mai multe pelicule, inclusiv „L’Arroseur arrosé”. Ei au dat naştere astfel industriei cinematografice, dezvoltată de Léon Gaumont încă din 1895 dar şi de Charles şi Emile Pathé, care şi-au înfiinţat propria companie de producţie în 1896.

Louis Lumière şi fratele său Auguste, care locuiau la Lyon, au organizat pe 28 decembrie 1885, în Salonul indian de la Hotelul Scribe din Paris, prima proiecţie cu public a unui film.

La începutul anului 1896, fraţii Lumière au prezentat publicului francez celebrul lor film „L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat”, iar apoi au trimis mai mulţi operatori să realizeze aproape 1.500 de „vederi cinematografice” în lumea întreagă.

Expoziţia „Lumière! Le cinéma inventé” se desfăşoară între 27 martie şi 14 iunie, la Grand Palais din Paris, pentru a celebra cea de-a 120-a aniversare a cinematografiei. Pe lângă istoria invenţiei în sine, expoziţia va prezenta în premieră mondială filmele Cinematografiafraţilor Lumière în integralitatea lor, inclusiv 200 dintre ele care au fost restaurate.

„Este un patrimoniu uriaş şi, mai ales, un patrimoniu puţin cunoscut. Nimeni nu a văzut cele 1.422 de filme produse de compania Lumière”, a subliniat Thierry Frémaux, directorul Institutului Lumière din Lyon şi comisar al expoziţiei, alături de criticul de film Jacques Gerber.

Astăzi, chiar dacă tehnologia s-a schimbat, spiritul a rămas acelaşi. Să mergi la cinema, să faci un film… toate aceste lucruri au rămas identice în spirit ca în anul 1895 – Thierry Frémaux

Expoziţia „120 ans de cinéma : Gaumont, depuis que le cinéma existe”, organizată la sala Centquatre din Paris, între 15 aprilie şi 5 august, va fi consacrată lui Léon Gaumont, cel care a „inventat industria cinematografică, comerţul cinematografic, adică industria de spectacol”, potrivit declaraţiilor făcute de Dominique Paini, comisarul evenimentului.

Foto: Cinematografia – wikipedia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: