Cinepolitica 2015 – Anchetele Bankwatch și masterclass Cristian Tudor Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-2015-anchetele-bankwatch-si-masterclass-cristian-tudor-popescu/

Dezbateri despre situaţia din Ucraina, finanţe şi mediu, manipulare şi propagandă în cinema, o expoziţie foto şi documentare de investigaţie realizate de Bankwatch şi Vice vor completa anul acesta programul Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica.

Un articol de Petre Ivan|23 aprilie 2015

Evenimentul se deschide oficial duminică, 26 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul 13 minutes, de Oliver Hirschbiegel, proiectat în premieră în România.

Cea de-a patra ediție va avea loc între 26 și 30 aprilie, la Studio și Elvire Popesco și se va închide cu premiera Words with Gods.

Programul complet al festivalului, aici.

Bankwatch România va prezenta exemple din eforturile organizaţiei de a opri impactele negative de mediu ale investiţiilor financiare europene în ţări în curs de dezvoltare joi, 30 aprilie, de la 18.00, la Cinema Elvire Popesco.

În program – o expoziție foto, proiecţii în premieră ale unor filme-anchetă din Ucraina și Tunisia despre bătălia unor comunități locale cu giganți energetici, și o dezbatere interactivă cu invitați din sectorul cooperării pentru dezvoltare și protecția mediului din România.

Cinepolitica / Cristian Tudor Popescu

Cinepolitica / Cristian Tudor Popescu

Expoziția foto „Când praful se așază”, despre o carieră de minereu de fier ce afectează nomazii din Mongolia, poate fi vizitată de la 11.00, în aceeași zi.

Scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marți, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferinței sale de succes despre propagandă și manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere.

Tot marți, de la 17.00, la Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski.

Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, în Frontline Club din București.

Foto: Cinepolitica – facebook.com/cinepolitica.filmfestival

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.