Cinepolitica Extra Time – 25 de ani la căderea Zidului Berlinului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-extra-time-25-de-ani-la-caderea-zidului-berlinului/

Un moment de cotitură din istoria ultimului secol, căderea Zidului Berlinului, este tema celei de-a doua ediţii a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc între 17 şi 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2014

Cinepolitica Extra Time / Seria de proiecții și dezbateri marchează 25 de ani de la prăbușirea Zidului și a simbolicei Cortine de Fier care a împărțit Europa în două. Șase filme și două dezbateri cu istorici, sociologi și politologi vor pune în discuție moștenirea Cortinei de Fier și zidurile ridicate în Europa ultimelor decenii.

Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două: Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall (Germania, 2012), în regia lui Claus Oppermann și Gerald Grote.

În august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatră pe fundația „celui mai urât monument din lume”, un zid din blocuri de ciment. În stare de șoc, locuitorii au început să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești incredibile,

Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall

Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall

emoționante despre Zidul Berlinului.

Seara de luni va continua, de la 21:30, cu poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară, din multi-premiatul Face the Wall / Gesicht zur Wand (2009). Stefan Weinert documentează metodele de urmărire, interogare, tortură și detenție ale STASI, poliția secretă a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de foști prizonieri.

„Filmul lui Stefan Weinert reia povestea din punctul în care o lasă filmul premiat cu Oscar The Lives of Others. Nu are nevoie de decoruri sofisticate, doar de curajul de a-și lăsa personajele să-și spună povestea în ritmul lor”, scrie „Die Zeit”.

Cum a fost posibil?, este întrebarea de la care pornește documentarul lui Ullrich Kasten, It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy

Up to the Border

Up to the Border

of a Political Crisis (2001). Într-o dimineață de august, în 1961, Berlinul a fost împărțit în două, cu arma în mână, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht.

Mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri uriașe de ciment. Exodul cetățenilor spre Vest fusese blocat. Folosind mărturii, documente și imagini din arhive, filmul reia contextul împărțirii brutale a Europei în două și detaliază viața cotidiană a germanilor, în jurul Zidului. „În seria documentarelor despre Zidul Berlinului, acesta merită un loc în top”, scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Filmul va fi proiectat marți, 18 noiembrie, de la 18.00.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.

Foto: Cinepolitica Extra Time – cinepolitica.ro

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.