CinePOLSKA 2020: Filme poloneze noi, disponibile gratuit pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolska-2020-filme-poloneze-noi-disponibile-gratuit-pe-tiff-unlimited/

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacraţi şi două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecţie şi ediţia specială din acest an.

Un articol de Ionuţ Mareş|15 octombrie 2020

„Pandemia ne-a schimbat foarte mult planurile inițiale. Săptămâna trecută s-a anunțat că se închid cinematografele în București, iar noi, la momentul respectiv, aveam stabilite proiecții cu patru filme la Cinema Elvira Popescu și patru proiecții pe platforma TIFF Unlimited, două dintre ele cu filme pe care le-am fi arătat și în sala de cinema”, explică Mirela Lazăr, coordonarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez.

Două dintre filmele pregătite pentru Elvira Popescu, printre care și „Corpus Christi” , de Jan Komasa, nu au putut fi obținute pentru proiecții online, a mai explicat ea.

„În momentul în care am aflat că trebuie să renunțăm la proiecțiile de la cinematograf, ne-au căzut din start două filme. A trebuit să rămânem doar la patru în total. Nu mai era timp să mai căutăm altele, cu doar o săptămână până la eveniment”, a adăugat Mirela Lazăr.

„Toate cele patru filme de la această ediție online le-am văzut anul trecut la Festivalul de la Gdynia, cel mai mare festival de filme poloneze din Polonia. Mi-au plăcut. Aș fi vrut să aduc și alte filme, apărute anul acesta, între care unul foarte important și care s-a vândut foarte bine în Polonia, doar că producătorii nu au fost de acord cu proiecții online. Filmul este pe Netflix, iar platforma nu sunt de acord să îl ofere. Mai era unul foarte bun, dar care este de asemenea pe Netflix, așa că nu l-am putut obține. Prin urmare, am fost destul de limitată în opțiuni”, a mai spus coordonatoarea CinePOLSKA.

„La aceste patru filme din program, producătorii au fost de acord să le ofere online. Așa că selecția a fost ghidată puțin și de acest lucru, până la urmă. Oricum, sunt filme bune, care mi-au plăcut, și nu au fost alese doar pentru că le-am fi putut obține”, a completat ea.

„Sunt filme care vorbesc despre oameni obișnuiți din Polonia, despre suferințele și luptele lor. Dar sunt teme universale”, a precizat Mirela Lazăr.

Cap de afiș este cel mai recent film renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”.

Cineasta abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra școală de film FAMU. În film, ea caută cheia înțelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor.

El a devenit celebru în cei peste 60 de ani de activitate. A tratat artiști, oameni de afaceri, politicieni, dar și săraci. În timpul comunismului a fost considerat dușman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru și președinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputare. După moartea politicianului, vindecătorul și-a pierdut averea și drepturile civile.

Premiera mondială a filmului a avut loc la începutul anului la Festivalul de la Berlin, în cadrul unei proiecții speciale. „Șarlatanul” a fost desemnat recent propunerea Cehiei la Oscar, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”.

CinePOLSKA aduce, de asemenea, un film despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz – „Icar. Legenda lui Mieczyslaw Kosz”. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician necronologic, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil.

Rolul principal este jucat de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

„Supernova” este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfășoară într-un spațiu restrâns – o porțiune dintr-o șosea de la țară. Cu toate acestea, filmul menține suspansul de la primul până la ultimul minut.

Bartosz Kruhlik a primit la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019 premiul pentru cea mai bună regie a unui debut. Filmul este însoțit de o discuție cu actorul Marcin Zarzeczny.

Un alt debut puternic în lungmetrajul de ficțiune este și „Totul pentru mama mea”, realizat de renumita documentaristă Małgorzata Imielska.

Desfășurat în mare parte într-un centru de reeducare pentru fete, filmul are în centru o tânără, interpretată în forță de Zofia Domalik, a cărei viață se bazează pe dorința de a-și găsi mama și de a se întoarce la casa pe care nu a avut-o niciodată cu adevărat. Un film despre relațiile de familie din Polonia contemporană. Proiecția este însoțită de un interviu cu regizoarea Małgorzata Imielska.

A 16-a ediție a CinePOLSKA se desfășoară exclusiv online pe TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), între 16 şi 22 octombrie. Cele patru filme din program pot fi vizionate gratuit timp de şapte zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.