CinePOLSKA 2020: Filme poloneze noi, disponibile gratuit pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolska-2020-filme-poloneze-noi-disponibile-gratuit-pe-tiff-unlimited/

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacraţi şi două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecţie şi ediţia specială din acest an.

Un articol de Ionuţ Mareş|15 octombrie 2020

„Pandemia ne-a schimbat foarte mult planurile inițiale. Săptămâna trecută s-a anunțat că se închid cinematografele în București, iar noi, la momentul respectiv, aveam stabilite proiecții cu patru filme la Cinema Elvira Popescu și patru proiecții pe platforma TIFF Unlimited, două dintre ele cu filme pe care le-am fi arătat și în sala de cinema”, explică Mirela Lazăr, coordonarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez.

Două dintre filmele pregătite pentru Elvira Popescu, printre care și „Corpus Christi” , de Jan Komasa, nu au putut fi obținute pentru proiecții online, a mai explicat ea.

„În momentul în care am aflat că trebuie să renunțăm la proiecțiile de la cinematograf, ne-au căzut din start două filme. A trebuit să rămânem doar la patru în total. Nu mai era timp să mai căutăm altele, cu doar o săptămână până la eveniment”, a adăugat Mirela Lazăr.

„Toate cele patru filme de la această ediție online le-am văzut anul trecut la Festivalul de la Gdynia, cel mai mare festival de filme poloneze din Polonia. Mi-au plăcut. Aș fi vrut să aduc și alte filme, apărute anul acesta, între care unul foarte important și care s-a vândut foarte bine în Polonia, doar că producătorii nu au fost de acord cu proiecții online. Filmul este pe Netflix, iar platforma nu sunt de acord să îl ofere. Mai era unul foarte bun, dar care este de asemenea pe Netflix, așa că nu l-am putut obține. Prin urmare, am fost destul de limitată în opțiuni”, a mai spus coordonatoarea CinePOLSKA.

„La aceste patru filme din program, producătorii au fost de acord să le ofere online. Așa că selecția a fost ghidată puțin și de acest lucru, până la urmă. Oricum, sunt filme bune, care mi-au plăcut, și nu au fost alese doar pentru că le-am fi putut obține”, a completat ea.

„Sunt filme care vorbesc despre oameni obișnuiți din Polonia, despre suferințele și luptele lor. Dar sunt teme universale”, a precizat Mirela Lazăr.

Cap de afiș este cel mai recent film renumitei regizoare Agnieszka Holland, „Șarlatanul”.

Cineasta abordează o istorie din Cehia, unde a studiat la celebra școală de film FAMU. În film, ea caută cheia înțelegerii secretului vindecătorului ceh Jan Mikolášek, născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și cunoscut drept Znachor.

El a devenit celebru în cei peste 60 de ani de activitate. A tratat artiști, oameni de afaceri, politicieni, dar și săraci. În timpul comunismului a fost considerat dușman al sistemului, dar a fost protejat de Antonín Zápotocký, prim-ministru și președinte al Cehoslovaciei, căruia Mikolášek i-a salvat piciorul de la amputare. După moartea politicianului, vindecătorul și-a pierdut averea și drepturile civile.

Premiera mondială a filmului a avut loc la începutul anului la Festivalul de la Berlin, în cadrul unei proiecții speciale. „Șarlatanul” a fost desemnat recent propunerea Cehiei la Oscar, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”.

CinePOLSKA aduce, de asemenea, un film despre genialul pianist de jazz şi compozitor Mieczysław Kosz – „Icar. Legenda lui Mieczyslaw Kosz”. Regizorul Maciej Pieprzyca îl urmăreşte pe muzician necronologic, prezentând cele mai importante momente din viaţa lui, într-o biografie emoţionantă: de la băiatul provenit dintr-o familie săracă, trecând prin momentul pierderii vederii la o vârstă fragedă, până la îndeplinirea, prin propriile forţe, a pasiunii pentru pian, pentru ca într-un final să ajungă un pianist redutabil.

Rolul principal este jucat de Dominik Ogrodnik, unul dintre actorii de marcă ai tinerei generaţii, iar muzica este interpretată de remarcabilul pianist de jazz Leszek Możdżer.

„Supernova” este debutul în lungmetraj al regizorului Bartosz Kruhlik. O poveste aparent simplă, în care un cunoscut politician provoacă un accident de circulație în urma căruia trei oameni se luptă să trăiască, se desfășoară într-un spațiu restrâns – o porțiune dintr-o șosea de la țară. Cu toate acestea, filmul menține suspansul de la primul până la ultimul minut.

Bartosz Kruhlik a primit la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia în 2019 premiul pentru cea mai bună regie a unui debut. Filmul este însoțit de o discuție cu actorul Marcin Zarzeczny.

Un alt debut puternic în lungmetrajul de ficțiune este și „Totul pentru mama mea”, realizat de renumita documentaristă Małgorzata Imielska.

Desfășurat în mare parte într-un centru de reeducare pentru fete, filmul are în centru o tânără, interpretată în forță de Zofia Domalik, a cărei viață se bazează pe dorința de a-și găsi mama și de a se întoarce la casa pe care nu a avut-o niciodată cu adevărat. Un film despre relațiile de familie din Polonia contemporană. Proiecția este însoțită de un interviu cu regizoarea Małgorzata Imielska.

A 16-a ediție a CinePOLSKA se desfășoară exclusiv online pe TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), între 16 şi 22 octombrie. Cele patru filme din program pot fi vizionate gratuit timp de şapte zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă.

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.