Circ şi teatru la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS)
https://www.ziarulmetropolis.ro/circ-si-teatru-la-festivalului-international-de-teatru-de-la-sibiu-fits/

Programul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu propune o aventură ce explorează frumuseţea corpului uman şi a imaginaţiei într-o serie de reprezentaţii la limita dintre circ, teatru, film, dans şi muzică.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2014

FITS – Cele cinci companii selectate în secţiunea circ din acest an oferă în premieră naţională la Sibiu şansa de a descoperi un univers ce îţi taie răsuflarea printr-o serie de spectacole în care abilităţile fizice ale performerilor sfidează limitele imaginaţiei.

Compania franceză Les Lendemains propune un spectacol unic în lume, ce recreează atmosfera filmelor lui Charlie Chaplin şi Buster Keaton. Artiştii francezi se joacă deasupra publicului, la o înălţime de zece metri, într-un spectacol de echilibristică, la trapez cu opt artişti.

Aflaţi pentru prima dată în România, cei de la Les Lendemains vor avea două reprezentaţii programate în Piaţa Mare din Sibiu: vineri, 6 iunie, de la ora 22:30 şi, respectiv, duminică, 8 iunie, tot de la ora 22:30. Intrarea la acest eveniment este gratuită.

Cie Umbral completează sezonul francez de la Sibiu printr-un spectacol de circ zgomotos. Producţia acestora are la bază piesa „Cabaretul cuvintelor” scrisă de Matei Vişniec şi îşi propune să aducă prin poezia clovnilor o construcţie în care toate cuvintele prind viaţă şi trăiesc într-un potop de magie burlescă.

Publicul din România va avea şansa să vizioneze acest spectacol marţi, 10 iunie, de la ora 16:00, în sala Teatrului Gong din Sibiu. Preţul unui bilet la acest spectacol este de 20 de lei, respectiv 10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Carre Curieux, Belgia

Carre Curieux, Belgia

Aflaţi într-un turneu mondial, ce cuprinde reprezentaţii în Canada, Japonia şi Rusia, compania Cie Carré Curieux, Cirque Vivant! prezintă la Sibiu spectacolul „Pătratul curios / Le carré curieux”. Evenimentul va avea loc vineri, 6 iunie, ora 20:00, la Sala Thalia din Sibiu.

Lady Cocktail este reţeta de succes a trei fete belgiene ce s-au hotărât să combine numere uimitoare de acrobaţii în aer cu anecdote şi pozne pentru a crea spectacole pline de graţie spre deliciul publicului de toate vârstele.

Cele trei artiste vor fi prezente la Sibiu cu două reprezentaţii ale spectacolului „Fetele de la etajul 2 / Les filles du 2ème” programat marţi, 10 iunie, de la ora 20:00 şi joi, 11 iunie, de la ora 18:00, în Piaţa Mică din Sibiu.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Timp de zece zile peste 2500 de artişti şi producători din toate colţurile lumii prezintă peste 350 de evenimente ce au loc atât în Sibiu, cât şi în împrejurimile oraşului.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 6 – 15 iunie 2014. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe sibfest.ro.

Foto cu FITS, circ şi teatru – Samima Gine, www.sibfest.ro

01
/11
/16

Teatrul Evreiesc de Stat deschide stagiunea miercuri, la sediul central din strada Iuliu Barasch, nr 15, sector 3, Bucureşti (zona Sf. Vineri – Udrişte), cu spectacolul ”Varşovia - Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt. Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19.00 și joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

01
/11
/16

“Jack Reacher: Never go back”, “Doctor Strange”, “Fantastic Beasts and Where to Find Them” sau “Rogue One: A Star Wars Story” sunt cele mai spectaculoase premiere care pot fi urmărite lunile acestea în format IMAX, pe cele mai mari ecrane din ţară, disponibile la Cinema City.

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă şi percuţie de Bernstein este o lucrare care poate fi foarte rar auzită în România. Ea va fi interpretată la Sala Radio vineri, 4 noiembrie, de la ora 19.00, de violonistul Liviu Prunaru, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.