Citesc Teatru!, la FNTi ediția a II-a (3-9 noiembrie)
https://www.ziarulmetropolis.ro/citesc-teatru-la-fnti-editia-a-ii-a-3-9-noiembrie/

Cartea de teatru, fie ea tiparită sau online, are un rol esenţial în fenomenul teatral actual şi viitor. De aceea, a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Independent propune o serie de evenimente de carte, sub titulatura „Citesc Teatru!”.

Un articol de Petre Ivan|31 octombrie 2014

Citesc Teatru! / Timp de o săptămână, FNTi ediția a II-a prilejuiește întâlnirea dintre oamenii de teatru și susținătorii fenomenului teatral independent. Spectacole. Workshop-uri. Vizionări. Sharing și propuneri de idei. Mediul perfect în care artiștii și publicul pot discuta despre cartea de teatru și momentul potrivit pentru a oferi acces si vizibilitate noilor apariții.

Programul FNTi „Citesc Teatru!” propune o serie de evenimente dedicate literaturii de specialitate, moderate de criticul Ioana Moldovan.

Luni, 3 noiembrie,

ora 19:30, la UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

  • Andreea Dumitru – prezentarea colecțiilor „Dramaturgie Contemporană” și „Mari Regizori”, Fundația Culturală Camil Petrescu, Teatrul Azi

–           Edward Gordon Craig – „Despre arta teatrului”Citesc Teatru

–           Tadeusz Kantor – „Scrieri despre teatru”

Marți, 4 noiembrie,

ora 20:00, la UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

  • Monica Andronescu – prezentarea colecției Yorick, Editura Nemira

Miercuri, 5 noiembrie,

ora 18:30, la UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

  • Iulia Popovici – prezentarea volumului „Noi practici în artele spectacolului în Europa de Est”, Editura Cartier

Joi, 6 noiembrie,

ora 23:00, la Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14), Clubul Festivalului

  • Theodor-Cristian Popescu – „SURPLUS DE OAMENI, SURPLUS DE IDEI – Pionierii mișcării independente în teatrul românesc post 1989”, Editura Eikon – prezentare de carte

*cartea va putea fi accesată online prin platforma LinerNet.ro

Duminică, 9 noiembrie,

ora 18:00, la Teatrul Național București, Sala Media

  • Ana-Maria Nistor – lansarea volumului „PIAȚA TEATRULUI”, Editura Academiei Române. O carte fascinantă și savuroasă despre teatrul interbelic, aflat la răspântia dintre artă, cancanuri, politică și culise. Peste 500 de pagini de mărturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvăluiri despre viața artistică și socială, care seamănă izbitor cu unele de astăzi.

Cărțile vor fi disponibile pe durata FNTi (3 – 9 noiembrie) la UnTeatru, Godot Cafe-Teatru, Teatrul Coquette, Teatrul de Artă.

Foto: Citesc Teatru, FNTi – fnti.ro

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creștină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacșu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Actorii pleacă prea repede, indiferent care le este vârsta biologică... 37 de ani în Teatrul Mic, filme, spectacole pentru televiziune, căldură, generozitate, iubire pentru meserie și pentru familie. Sorin Medeleni a încetat din viață într-o duminică. Casa de Producție TVR vă propune să îl revedeți pe Sorin Medeleni în spectacolul „Bătrâna și hoțul”, miercuri, 23 decembrie, de la ora 9.30, pe TVR2.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.