Citizenfour, un documentar eveniment la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/citizenfour-un-documentar-eveniment-la-tvr-1/

Filmul care a şocat o lume întreagă şi a schimbat perspectiva asupra supravegherii cetăţenilor, distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, poate fi văzut în premieră în România, pe 25 septembrie, de la 22.10, la TVR 1.

Un articol de Liliana Matei|23 Septembrie 2015

Vineri seară, telespectatorii TVR 1 văd primii, în exclusivitate, unul dintre cele mai controversate documentare realizate în ultimii ani, dar şi unul dintre cele mai apreciate la festivalurile de profil.

Citizenfour (o coproducţie SUA-Germania-Marea Britanie, 2014) este un thriller despre viaţa reală, ce oferă publicului, în premieră, acces fără precedent la informaţii clasificate, rezultate din întâlnirea jurnaliştilor Laura Poitras1 şi Glenn Greenwald cu Edward Snowden, fost angajat al National Security Agency. Documentarul poate fi văzut pe 25 septembrie, de la ora 22.10, la TVR 1.

În ianuarie 2013, realizatoarea Laura Poitras – care lucra deja de doi ani la un documentar despre supravegherea cetăţenilor – a început să primească email-uri criptate de la un anume „Citizenfour”, care susţinea că are dovezi privind programe ilegale de urmărire derulate de National Security Agency (NSA), în colaborare cu alte agenţii internaţionale de spionaj.

După cinci luni, împreună cu reporterii Glenn Greenwald şi Ewen MacAskill, Poitras a zburat în Hong Kong, pentru mai multe întâlniri – pe care le-a şi filmat – cu misteriosul personaj, care urma să se dovedească a fi Edward Snowden. Declaraţiile şi dovezile prezentate de fostul analist al NSA au fost adunate în documentarul Citizenfour, în care se mai găsesc şi alte informaţii strânse de realizatoare, precum şi mărturii ale unor personaje ca Julian Assange.

Laura Poitras era de multă vreme pusă sub urmărire de instituţiile guvernamentale, adesea oprită în aeroporturi, ameninţată, dar a refuzat să se lase intimidată. Este şi motivul pentru care Snowden a decis să o contacteze. De aici şi până la înregistrarea video a declaraţiilor fostului analist NSA nu a mai fost decât un singur pas. Documentarul plasează telespectatorul în încăperea în care Poitras, Greenwald şi Snowden încearcă să ţină piept furtunii mediatice izbucnite, forţaţi să ia decizii rapide, ce vor avea impact asupra vieţii lor şi a tuturor celor din jur.

„Citizenfour nu doar evidenţiază riscurile supravegherii guvernamentale, ci te face să le simţi pe propria piele. După ce ai văzut filmul, nu-ţi vei mai privi niciodată la fel telefonul, email-ul, cartea de credit, browser-ul de Internet sau profilul online”, ne avertizează realizatorii.

Documentarul a fost distins cu 44 de premii şi 25 de nominalizări, între care cele mai importante sunt: 2015 – OSCAR – Cel mai bun documentar de lung-metraj; 2015 – BAFTA – Cel mai bun documentar; 2015 – American Cinema Editors – Premiul pentru montaj – Mathilde Bonnefoy; 2014/2015 – Austin Film Critics Association, Boston Society of Film Critics, Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards, Denver Film Critics Society, Detroit Film Critics Society, Houston Film Critics Society Awards, Iowa Film Critics Awards, Kansas City Film Critics Circle, Las Vegas Film Critics Society Awards, London Critics Circle Film Awards, Los Angeles Film Critics Association, New York Film Critics Circle, National Society of Film Critics Awards, San Diego Film Critics Society Awards, San Francisco Film Critics Circle, St. Louis Film Critics Association, Utah Film Critics Association Awards – Best Documentary Feature; 2015 – Directors Guild Award – Outstanding Directorial Achievement in Documentary; 2015 – Cinema Eye Honors Awards – Outstanding Achievement in Nonfiction Feature, in Direction, in Editing & in Production etc.

Realizator Laura Poitras

Cu: Edward Snowden, Glenn Greenwald, Laura Poitras, Julian Assange

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

Page 1 of 22412345...102030...Last »