Clădiri emblematice din București incluse în premieră pe harta Spotlight
https://www.ziarulmetropolis.ro/cladiri-emblematice-din-bucuresti-incluse-in-premiera-pe-harta-spotlight/

Între 12 şi 15 aprilie, Calea Victoriei devine o expoziţie itinerantă în aer liber, cu ocazia celei de-a patra ediţii SPOTLIGHT – Bucharest International Light Festival. Harta instalaţiilor de lumină va fi extinsă în 2018 cu noi locaţii din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2018

Astfel, pe lângă traseul deja consacrat – Calea Victoriei între Biblioteca Centrală Universitară și Splaiul Independenței – clădiri emblematice din București precum Arcul de Triumf, Ateneul Român sau Palatul Știrbei vor face parte în premieră din programul celei de-a patra ediții Spotlight, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. Un alt element de noutate este concursul internațional de video mapping pe fațada Palatului CEC.

Cu o temă inspirată de celebrarea Centenarului, ediția Spotlight din acest an este intitulată United We Shine și aduce la București 27 de instalații, proiecții și sesiuni de video mapping din Franța, Australia, Israel, Germania, China, Rusia, Italia, Spania și România.

La fel ca în anii anteriori, locația centrală a festivalului Spotlight este Calea Victoriei, care va găzdui cele mai multe evenimente ale ediției, dintre care amintim doar câteva: instalații interactive la Muzeul Național de Istorie, sesiuni de video mapping pe fațada Hotelului Novotel, a Palatului Loteriei sau pe fațada Clădirii Rosenthaler. În toate zilele de festival, Calea Victoriei devine pietonală între Biblioteca Centrală Universitară și Splaiul Independenței, între orele 20:30 și 23:00.

Pentru prima dată la Spotlight, lucrări de artă impresionante vor fi proiectate pe fațadele următoarelor clădiri: Muzeul Antipa, Palatul Știrbei, Arcul de Triumf, Teatrul Odeon, clădirea Ministerului Afacerilor Interne și Ateneul Român. Primăria Municipiului București și Teatrul Național București devin locațiile unor sesiuni de video mapping spectaculoase. În premieră, Piața Universității găzduiește între 12 și 15 aprilie o instalație de lumină și sunet din Israel, iar Direcția Generală de Poliție a Municipiului București devine locația unei instalații interactive din România.

În exclusivitate pentru ediția cu numărul patru a Spotlight, șase artiști internaționali transformă Palatul CEC prin proiecții de video mapping selectate în urma open call-ului Spotlight. Cele șase lucrări finaliste vor fi proiectate pe toată durata festivalului pe fațada Palatului CEC, urmând ca marele câștigător Spotlight 2018 să fie ales de public, prin vot online, din proiectele finaliste.

Pentru deschiderea ediției Spotlight din acest an, una dintre cele mai căutate trupe high-tech de dans și lumini ale momentului, Light Balance din Ucraina aduce la București un spectacol care a făcut senzație în Marea Britanie, Germania, Coreea de Sud, Arabia Saudită și China. Spectacolul de deschidere a celei de-a patra ediții a festivalului internațional de lumină din București are loc în Piața George Enescu, joi, 12 aprilie, începând cu ora 20.30. Show-ul Light Balance de dans și lumini este precedat de reprezentația de muzică live, coregrafie și light design dată de artiștii britanici de la Spark.

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 20.30 și se încheie la ora 23.00.

Foto: Spotlight  – spotlightfestival.ro.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.