„Clasa noastră“, în zece replici
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasa-noastra-in-zece-replici/

Spectacolul ,,Clasa noastră”, una dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, se joacă la Teatrul Foarte Mic pe 9 aprilie, de la ora 19:00.

Un articol de Elena Simion|7 aprilie 2014

Spectacolul a debutat în baraca din curtea UNATC, la sfârșitul anului 2012; au urmat multe reprezentații aplaudate îndelung, pe diferite scene.

Timp de două ore, veți urmări pe nerăsuflate, destinul a zece copii, de-a lungul a şaptezeci de ani de istorie. Este o piesă tulburătoare despre oameni, despre iubirea față de semeni și despre iubirea de sine, izvorâtă din dorința oarbă de trăi, dar și despre teamă şi despre puterea sentimentelor.

Cuvintele exprimă greu trăirile generate de lumea pe care o zugrăvesc tinerii actori. ,,Clasa noastră” înseamnă emoție la cote maxime, o lecție de viață și un avertisment de a învăța din greșelile trecutului nu foarte îndepărtat. Cel mai bine o pot defini, însă, chiar actorii:

Gabriela Sandu: „Clasa noastră” este spectacolul prin care ne-am format o intimă clasă a anului nostru. Este cadrul care mi-a permis să experimentez, să îmi explorez potențialul creator, să îmi accept greșelile și chiar să mă bucur de ele.

Mădălina Craiu: „Clasa noastră” a ajuns să fie ceva foarte personal pentru mine… un soi de școală. Încă învăț din fiecare spectacol.

Ioana Chițu: Lucrul în „Clasa noastră” este de fiecare dată revelator. Este fuziunea dintre raţiune şi afect, cunoaşterea sinelui şi apartenenţa la un grup de oameni deosebiţi.

Rareș Andrici: Prin „Clasa noastră” înțeleg, de fapt, cât de multă nevoie au oamenii unii de ceilalți.

Ilona Brezoianu: „Clasa noastră” pentru mine reprezintă ” spectacolul-mamă”, locul unde mă întorc tot timpul cu aceeași bucurie.

Alin Stan: „Clasa noastră” înseamnă pentru mine un examen al maturității și o purificare a sufletului

Dragoș Olaru: Există un singur cuvânt care rezumă în totalitate ceea ce înseamna „Clasa noastră” pentru mine: MULȚUMESC!

Costin Dogioiu: ,,Clasa noastra” este spectacolul în care care colegii-personaje și colegii-actori aleg să traiască împreună. Este un spectacol despre individualități care se luptă pentru acelasi scop – existența unică prin unitate

Alexandra Buză: ,,Clasa noastră” – Echipa. Lecții despre oameni. Maturizare. Pregătirea noastră pentru viață. Cu Dora , „colega mea de bancă din ultima zi de școală”, mă cert, mă bucur, plâng și învăț la fiecare întâlnire.

Ionuț Niculae: ,,Clasa noastră “ reprezintă pentru mine locul de joacă al unor oameni maturi, conștienți de faptul că datorită acestui spectacol vor rămâne mereu copii.

Citiți și: Clasa noastră – zece, Doamne, şi toţi zece!

„Clasa noastră“-  spectacol de licenţă al studenţilor anul III, Actorie, clasa prof. Adrian Titieni, UNATC -2013. Distribuție: Dora – Alexandra Buză / Gabriela Sandu, Zocha –  Ilona Brezoianu / Ioana Chiţu, Raselka – Mădălina Craiu, Jakub Katz – Ionuţ Niculae, Rysiek – Alin Stan, Menachem – Andrei Cătălin, Zygmunt – Costin Dogioiu, Heniek – Dragoş Olaru, Wladek – Rareș Andrici, Abram – Alecsandru Dunaev. Traducere şi adaptare – Simona Măicănescu, în colaborare cu Delia Herman şi Diana Herman. Scenografia – Ruxandra Manolovici. Muzică originală – Marius Sireteanu

Foto: Elena Simion

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.