Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Primele concerte ale anului 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasic-e-fantastic-cum-s%c4%83-%c3%aen%c8%9belegem-muzica-primele-concerte-ale-anului-2020/

Pentru primele două luni ale noului an Ateneul Român vă oferă două concerte… cum n-aţi mai auzit şi n-aţi mai văzut până acum în proiectul Clasic e fantastic.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2020

Da, am avut mereu o Lecție de jazz dar niciodată nu ne-am bucurat de o colaborare cu un adevărat  big band care  vă va permite să pătrundeți într-un alt univers, de cu totul alte dimensiuni, al acestei muzicii cu sonorități și ritmuri specifice – un big band este o formație instrumentală mare, cu peste 10 interpreți și cu  patru secțiuni consistente și spectaculoase : saxofoane, trompete, tromboane și o secțiune ritmică. Ne-am bucurat mult când big band-ul Bucharest Jazz Orchestra condus de Simona Strungaru,  având-o ca solistă pe Irina Sârbu, a acceptat colaborarea cu proiectul Clasic e fantastic. Sunt muzicieni extraordinari pe care mă bucur să îi pot numi :

Simona Strungaru – Dirijor

Catalin Milea – Saxofon Alto 1

Paolo Profeti – Saxofon Alto 2

Diana Suciu – Saxofon Tenor

Marcel Pascu – Saxofon Bariton

Sebastian Burneci – Trompeta 1

Silviu Groaza – Trompeta 2

Laurentiu Moise – Trompeta 3

Florian Radu – Trombon 1

Adrian Cojocaru – Trombon 2

Cristian Labus – Trombon bas

George Natsis – Pian

Adrian Flautistu – Contrabas

Adrian Tetrade – Baterie

 

Îi veți putea urmări și aplauda în concert

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020 , ora 11, Ateneul Român

Clasic e fantastic.Cum să înțelegem muzica  (10 !)

Lecția de jazz. Ce este un Big Band ?!

Bucharest Jazz Orchestra

Dirijor Simona Strungaru

Solist Irina Sârbu

Comentează Cristina Sârbu

 

Biletele se vor putea procura de la Casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri  15 ianuarie 2020, ora 12. Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până marti, 14 ianuarie, ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro

 

Concertul lunii februarie 2020 vă propunem o călătorie în universul desenului animat, mai exact în…departamentul în care se realizează efectele sonore. Simona Strungaru este creierul și inima acestui concert. Cine este Simona Strungaru : este pianist, dirjor de orchestră, orchestrator și compozitor de muzică de film. A absolvit in 2010 masteratul la Conservatorul din Amsterdam. În 2016 muziciana a fost invitată sa susțină live un cine-concert cu muzica originala pentru retrospectiva Felix the Cat în cadrul Festivalului Internațional de Animație Anim’est de la București și Chișinau. Cu lumina stinsă în sală  și instrumentiștii așezați în fața unui ecran montat pe scenă, veți putea urmări aventurile simpaticului motan Felix, personaj  creat în 1919 de Pat Sullivan și Otto Mesmer și prezentat pe ecrane în filme mute. Poate unii dintre cititori își amintesc că am mai avut în programele noastre un film mut a cărui muzică a fost realizată pe scenă. Mă refer la concertul din data de 3 martie 2013 Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica și filmul dar atunci am  ascultat o orchestră simfonică mare care a susținut, cu pagini muzicale dense,  imaginile din Aventurile Prințului Achmed, un film german mut realizat în 1926 și care aducea pe ecran siluete animate. Acum, un grup restrâns de instrumentiști va realiza, sub ochii noștri, sonoritățile explicite dar amuzante ce vor însoți bogatele și agitatele aventuri ale motanului Felix.

 

Sâmbătă, 15 februarie 2020 , ora 11, Ateneul Român

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica  și desenul animat

 

Biletele se vor putea procura de la Casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri  5 februarie  2020, ora 12. Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până sâmbătă, 1 februarie, ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro 

Program casa de bilete: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Plata doar în numerar.
Telefon: 0722 20 42 63

29
/11
/22

O suită de evenimente speciale dedicate sărbătorilor de iarnă, prezentate de Orchestrele și Corurile Radio România și create în jurul colindelor și cântecelor de Crăciun, vor avea loc pe scena Sălii Radio în luna cadourilor.

25
/11
/22

Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va susţine miercuri, 6 decembrie 2022, ora 19, la Ateneul Român, un concert in memoriam Radu Lupu, solist Nelson Gorner. În program Franz Schubert - Uvertură în stil italian, D591, Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian şi orchestră, op. 21, Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 3, în mi bemol major, op. 55, Eroica.

25
/11
/22

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.