Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica. Primele concerte ale anului 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/clasic-e-fantastic-cum-s%c4%83-%c3%aen%c8%9belegem-muzica-primele-concerte-ale-anului-2020/

Pentru primele două luni ale noului an Ateneul Român vă oferă două concerte… cum n-aţi mai auzit şi n-aţi mai văzut până acum în proiectul Clasic e fantastic.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2020

Da, am avut mereu o Lecție de jazz dar niciodată nu ne-am bucurat de o colaborare cu un adevărat  big band care  vă va permite să pătrundeți într-un alt univers, de cu totul alte dimensiuni, al acestei muzicii cu sonorități și ritmuri specifice – un big band este o formație instrumentală mare, cu peste 10 interpreți și cu  patru secțiuni consistente și spectaculoase : saxofoane, trompete, tromboane și o secțiune ritmică. Ne-am bucurat mult când big band-ul Bucharest Jazz Orchestra condus de Simona Strungaru,  având-o ca solistă pe Irina Sârbu, a acceptat colaborarea cu proiectul Clasic e fantastic. Sunt muzicieni extraordinari pe care mă bucur să îi pot numi :

Simona Strungaru – Dirijor

Catalin Milea – Saxofon Alto 1

Paolo Profeti – Saxofon Alto 2

Diana Suciu – Saxofon Tenor

Marcel Pascu – Saxofon Bariton

Sebastian Burneci – Trompeta 1

Silviu Groaza – Trompeta 2

Laurentiu Moise – Trompeta 3

Florian Radu – Trombon 1

Adrian Cojocaru – Trombon 2

Cristian Labus – Trombon bas

George Natsis – Pian

Adrian Flautistu – Contrabas

Adrian Tetrade – Baterie

 

Îi veți putea urmări și aplauda în concert

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020 , ora 11, Ateneul Român

Clasic e fantastic.Cum să înțelegem muzica  (10 !)

Lecția de jazz. Ce este un Big Band ?!

Bucharest Jazz Orchestra

Dirijor Simona Strungaru

Solist Irina Sârbu

Comentează Cristina Sârbu

 

Biletele se vor putea procura de la Casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri  15 ianuarie 2020, ora 12. Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până marti, 14 ianuarie, ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro

 

Concertul lunii februarie 2020 vă propunem o călătorie în universul desenului animat, mai exact în…departamentul în care se realizează efectele sonore. Simona Strungaru este creierul și inima acestui concert. Cine este Simona Strungaru : este pianist, dirjor de orchestră, orchestrator și compozitor de muzică de film. A absolvit in 2010 masteratul la Conservatorul din Amsterdam. În 2016 muziciana a fost invitată sa susțină live un cine-concert cu muzica originala pentru retrospectiva Felix the Cat în cadrul Festivalului Internațional de Animație Anim’est de la București și Chișinau. Cu lumina stinsă în sală  și instrumentiștii așezați în fața unui ecran montat pe scenă, veți putea urmări aventurile simpaticului motan Felix, personaj  creat în 1919 de Pat Sullivan și Otto Mesmer și prezentat pe ecrane în filme mute. Poate unii dintre cititori își amintesc că am mai avut în programele noastre un film mut a cărui muzică a fost realizată pe scenă. Mă refer la concertul din data de 3 martie 2013 Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica și filmul dar atunci am  ascultat o orchestră simfonică mare care a susținut, cu pagini muzicale dense,  imaginile din Aventurile Prințului Achmed, un film german mut realizat în 1926 și care aducea pe ecran siluete animate. Acum, un grup restrâns de instrumentiști va realiza, sub ochii noștri, sonoritățile explicite dar amuzante ce vor însoți bogatele și agitatele aventuri ale motanului Felix.

 

Sâmbătă, 15 februarie 2020 , ora 11, Ateneul Român

Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica  și desenul animat

 

Biletele se vor putea procura de la Casa de bilete a Ateneului Român începând cu miercuri  5 februarie  2020, ora 12. Rezervările pentru grupuri școlare se primesc până sâmbătă, 1 februarie, ora 12 pe adresa info@ fge.org.ro 

Program casa de bilete: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Plata doar în numerar.
Telefon: 0722 20 42 63

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.